Hercegovački portali prenijeli su pismo mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića upućeno svim župama njegove biskupije u kojem se osvrnuo na održavanje duhovnih seminara po hotelima, kinima i svadbenim salonima. Pismo prenosimo u cijelosti.

Neki su nas župnici upozorili, a i neki portali prenose vijest da će “poznati hrvatski karizmatik” Mijo Barada, kako ga isti ti portali nazivaju, održati “duhovne seminare” na nekim mjestima u Hercegovini, na primjer u Čapljini, 17. siječnja – hotel Mogorjelo; u Širokom Brijegu, 18. siječnja – kino Borak i u Sovićima (župa Gorica), 19. siječnja – svadbeni salon Valentino.

Ne ulazim u pitanje organizatora samoprozvanih “katoličkih laičkih zajednica”, koje kao takve ni na civilnom području nisu zakonite jer ne mogu biti kao katoličke ni registrirane ako, sukladno pozitivnim zakonskim odredbama ove države, od ovoga Ordinarijata nisu zatražile i primile suglasnost.

Ne ulazim ni u pitanje osobe voditelja takvih “duhovnih seminara”, koliko god “nacionalno i internacionalno” bio poznat, a koji se nije ni usmeno ni napismeno obraćao ovom Ordinarijatu da protumači o kakvu se “duhovnom seminaru” radi.

Odgovoran za katolički nauk i svjestan da u ovoj mjesnoj Crkvi postoji dostatan broj kvalificiranih i zaduženih svećenika koji se redovito brinu o duhovnom, sakramentom i liturgijskom životu svojih župljana, ovim molim župnike i sve svećenike službenike ove Crkve, sve redovnike i redovnice i sve vjernike laike na području Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije da ovakve oblike “duhovnih seminara” po hotelima, kinima i svadbenim salonima ne potiču, ne promiču i u njima uopće ne sudjeluju.

S poštovanjem vas pozdravljam
Ratko Perić, biskup

Portal grude-online objavio je presliku cijelog pisma mostarsko-duvanjskog biskupa.

Unatoč upozorenjima biskupa, isti portal javlja kako je kino u Širokom Brijegu bilo “pretijesno” za sve koji su htjeli sudjelovati na seminaru katoličkog evangelizatora Mije Barade.

Bitno.net