Novi mostarsko-duvanjski biskup, mons. Petar Palić dao je intervju za Večernji list u kojem se s novinarom Darkom Pavičićem dotaknuo nekih od gorućih pitanja koja ga čekaju u novoj službi, poput odnosa prema Međugorju, “Hercegovačkog slučaja” i položaju Hrvata u BiH.

Govoreći o slučaju pojedinih franjevaca na području biskupije koji unatoč dekretu iz Vatikana već godinama odbijaju prepustiti svoje župe, biskup Palić je rekao da po tom pitanju njegov stav “ne može biti suprotan stavu i odluci Svete Stolice”.

Palić je istaknuo kako Crkva nije “društvo simpatizera” u kojem svatko “radi ono što misli ili želi”, nego zajednica “pod vodstvom Pape i biskupa” koji stoje kao “učitelji nauka, svećenici svetoga bogoslužja i služitelji u upravljanju.”

“Sve protivno ovome odiše određenom devijacijom, nerazumijevanjem otajstva Crkve i neodgovornošću”, rekao je biskup.

Palić se u razgovoru osvrnuo i na odnos svog prethodnika Ratka Perića s franjevcima, kazavši kako nije siguran “u tvrdnju da biskup Perić nije imao dobre odnose s hercegovačkim fratrima”.

“Uvjeren sam da je biskup Ratko Perić, sve što je činio, činio u skladu sa svojom savješću i svjestan svoje odgovornosti pred Bogom i odgovornosti prema Svetoj Stolici”, rekao je Palić.

Novi mostarsko-duvanjski biskup istaknuo je i ulogu i važnost franjevaca u Bosni i Hercegovini i ostatku Crkve, kazavši kako bi Crkva bila “veoma siromašna” bez “sv. Franje i njegovih duhovnih sinova”.

Upitan o stavu prema Međugorju, biskup je rekao kako smatra da “svakom fenomenu treba pristupiti smireno, strpljivo, razborito, stručno, uz pravilno ‘razlikovanje duhova’ i ispravno vrednovanje”.

Rekao je kako je potaknut prijateljskom vezom i “divljenjem prema vjernicima” nekoliko puta i sam posjetio Međugorje, no da za svoju vjeru ne traži “nadnaravni dokaz”, nego ju razumijeva kao “nezasluženi dar” i kao osobni odgovor Bogu na Njegove i milosti.

Govoreći o katolicima u BiH kojih je sve manje, biskup je kazao kako Crkva nema “velike mogućnosti” za rješavanje tog problema, ali istaknuo je bogat vjerski život koji se događa u župama i samostanskim zajednicama hercegovačkih biskupija.

“Gospodin obilno izlijeva svoj blagoslov i hvala Mu na tome. Otvorena pitanja i problemi kojih ima i koje će trebati riješiti ne mogu zasjeniti sve dobre plodove i pozitivnu stvarnost. Ne zatvaram oči pred stvarnošću. Rane postoje. Svaka rana boli. Ali, svakoj se rani može i mora naći lijek”, rekao je Palić.