Biskup

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, misu za poginule i nestale branitelje 5. kolovoza predvodio je sisački biskup Vlado Košić, uz koncelebraciju župnika u Lekeniku mons. Tugomila Radičeka u kapeli Svetog Duha na mjesnom groblju Poljane Lekeničke. Izaslanstvo općine Lekenik predvođeno načelnikom općine Marijanom Crnkocijem položilo je tom prigodom vijenac i zapalilo svijeće na spomen obilježju poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na području općine Lekenik.

U homiliji biskup Košić istaknuo je kako se rado odazvao pozivu slaviti misu zahvalnicu za Dan pobjede u Domovinskom ratu te svima čestitao ovaj veliki dan za našu Domovinu, istaknuvši kako ovim danom slavimo pobjedu, ali i zahvalnost. “Naša je danas uistinu velika dužnost reći hvala i Bogu i ljudima koji su se borili za slobodu Hrvatske”, rekao je biskup u homiliji. “Bog gleda na siromahe i neće im uskratiti svoje vodstvo i svoju naklonost. Ako su hranitelji lažima organizirani i aktivni, toliko je još puno više djelatan Bog koji svoj narod hrani Kruhom živim, prosvjetljuje istinom i iskorjenjuje nepravdu i tamu iz ljudskih srdaca. On neka nam blagoslovi Domovinu, za koju mu ovom misom zahvaljujemo! On neka čuva naše branitelje da budu neprestana opomena svim „poganima” što je prava istina našeg pravednog obrambenog Domovinskog rata! On neka svima nama nadahne misli istine, pravednosti i hrabrosti u borbi za sve što je dobro i plemenito, neka nas vodi u požrtvovnosti da se ne uplašimo i ne odustanemo od napora da učinimo sve kako bi našim bližnjima bilo bolje, da djeca naša i mladi žive u miru, da bude više radosti i optimizma, da u našim dušama vlada samo ono što je čestito i sveto! Ali zato se valja boriti. Jer nitko nije pobijedio – rekao je već sv. Augustin – a da se nije borio”, rekao je biskup Košić.

“Sigurno, danas 17 godina poslije oslobođenja, postoji u mnogim dušama razočaranje nad ljudima i stanjem u našoj Domovini. Ali mi vjernici ne smijemo odustati od pravedne borbe, ne smijemo se umoriti da ne nastavimo istu tu borbu koju su vodili naši branitelji, dakako na drukčiji način, za slobodu naše Domovine, za njezin napredak i budućnost, za šansu mladima i za život bez laži i bezakonja, krađa, korupcije, pokvarenosti i nasilja, bez nepravdi i svakog zla koje i dalje vreba, ali koje se mora i može pobijediti – jer pobjeda je Božja! Samo Bog na kraju pobjeđuje, stoga je mudro biti u njegovu taboru, njega uzeti za saveznika, jer to znači – biti siguran u konačnu pobjedu”, istaknuo je sisački biskup.