biskup-vlado-kosic

Predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog sisački biskup Vlado Košić uputio je, u nedjelju 30. listopada, u povodu Dana reformacije, pismo generalnom vikaru Evangeličke Crkve u RH biskupu Branku Beriću, biskupu Reformirane kršćanske Crkve u RH Lajošu Čati Sabi, biskupu u miru Reformirane kršćanske Crkve u RH Endreu Langu, biskupu Protestantske reformirane Crkve Jasminu Miliću, tajniku sinode Reformirane Crkve u RH Branimiru Bučanoviću i pastorici Evangeličke Crkve – Crkvene općine u Kutini Elini Braz de Almeida.

„Pišem Vam ovo pismo povodom Dana reformacije i početka proslave 500 godina otkako je Martin Luther započeo reformu koja je na žalost završila podjelom u Katoličkoj Crkvi.

Različiti se osjećaji bude pri sjećanju na taj spomen. Svakako, mi kršćani različitih Crkava i crkvenih zajednica koji danas osjećamo bol zbog podjele Crkve ne možemo slaviti taj jubilej kao radostan događaj. Ipak, on nas poziva na međusobno oproštenje i pomirenje, što ističe i Sveti Otac papa Franjo, koji odlazi upravo za taj dan u Švedsku gdje će se susresti s predstavnicima većinske Evangeličke/luteranske, protestantske Crkve te s manje brojnim katolicima i drugim kršćanskim zajednicama.

Neka ovaj jubilej podjele zapadnog kršćanstva na Katoličku i Evangeličku Crkvu bude poziv na molitvu za jedinstvo svih kršćana. Neka nas sve ispuni duh poniznosti i svijest odgovornosti, koju očito nisu imali predstavnici dviju strana koje su došle u sukob u Crkvi prije pola stoljeća, naime, svijest da se samo u zajedništvu svih koji u Krista Isusa vjeruju kao Spasitelja i Gospodina Crkva može u svijetu, koji je danas razdiran više nego ikada podjelama, sukobima i nasiljem, stvarati bolje, pravednije društvo mira svih ljudi i naroda. Neka Vam Gospodin podari svoj mir”, istaknuo je biskup Košić u pismu.

IKA | Bitno.net