Sisački biskup Vlado Košić je 9. studenoga na misi zadušnicu za ubijenoga svećenika Antuna Grahovara, obznanio da otvara postupak za beatifikaciju i kanonizaciju 25 svećenika koji su djelovali i stradali na prostoru današnje Sisačke biskupije.

Riječ je o svećenicima koji su ubijeni između 1935. i 1990. godine, od strane partizana, četnika i ustaša. „Sve te ideologije i vojne jedinice bile su nasilne i sijale su teror i tako vladale. Nisu poštovali Crkvu te su uklanjali svećenike i ubijali ih“, kazao je biskup Košić u razgovoru za Glas Koncila,

Govoreći o razlozima pokretanja kauze, sisački biskup je rekao kako smatra da u ubojstvima spomenutih svećenika, kojima su pridodana i dvojica bogoslova, postoji element posebne mržnje na katoličku vjeru.

„U mojoj biskupiji [tijekom Domovinskog rata] gotovo je pola teritorija bilo okupirano i tu nije bila očuvana ni jedna crkva, ni jedan crkveni objekt, sve je bilo porušeno. Tako da možemo slobodno reći da je to bila mržnja ne samo na sve hrvatsko, nego i na sve katoličko. U tom kontekstu treba gledati i ubojstva katoličkih svećenika, kako u Domovinskom ratu tako i u Drugom svjetskom ratu i poraću“, kazao je Košić.

Biskup naglašava kako se ova kauza ni na koji način ne može tumačiti kao „politička“ poruka odaslana Srpskoj pravoslavnoj Crkvi.

„Naša je nakana pokloniti pozornost žrtvi naših svećenika koji su ubijeni iz mržnje prema katoličkoj vjeri, učvrstiti postojeći kult i povećati štovanje prema njima. Poruka je čuvanje istine, poštovanje žrtve i uzdanje u njihovu pomoć i zagovor u našim trpljenjima“, kaže sisački biskup.

Govoreći o utjecaju kauze na ekumenske odnose, Košić ističe kako pitanje beatifikacije i kanonizacije „izričito pripada kompetenciji svake Crkve“, te da uplitanje drugih crkava može izazvati „napetosti i razdor“. U tom smislu komentirao je i rad mješovite komisije koja je imala zadaću razmotriti djelovanje bl. Alojzija Stepinca prije, za vrijeme i nakon Drugoga svjetskoga rata, te ocijenio kako je sve skupa naštetilo ekumenskim odnosima.

„Zbog intervencije pravoslavaca u tu kauzu, koja je nama hrvatskim katolicima veoma važna, došlo je do srozavanja prije postignutih veoma dobrih međusobnih odnosa. Mislim da će naši katoličko-pravoslavni odnosi biti ponovno bolji kada Papa proglasi bl. Alojzija svetim jer istina mora pobijediti“, smatra Košić.