Govor sisačkog biskupa Vlade Košića na otvorenju Islamskog kulturnog centra u Sisku donosimo u cijelosti.

Poštovani muftija gosp. Hasanoviću, poštovani gl. imame g. Crnkiću,

Poštovani visoki vjerski i državni uzvanici, ministrico gđo Obuljen Koržinek, dragi vjernici,

Čovjek kao Božje stvorenje pozvan je hvaliti svoga Stvoritelja, na ovaj ili onaj način zahvaljivati mu za njegova velika djela.

Ova bogomolja što se danas otvara služit će upravo u tu svrhu, da se u njoj slavi Bog. Bog je najveći, njemu pripada sva slava i čast jer on ima svu vlast i gospodstvo nad svijetom i ljudima.

Mi u Sisku i u Hrvatskoj većina smo katolici, a naš Gospodin Isus Krist učio nas je da „svatko tko nije protiv nas, za nas je“ (Mk 9,40). I mi bismo mogli danas reći: budimo suradnici, budimo prijatelji, jer svijet u kojem živimo ne samo da je zaboravio Boga već sve više niječe i upravo gazi i izvrće sve i duhovne i moralne vrijednosti. Zato smo pozvani biti zajedno; kako kaže papa Franjo, svi smo braća − „fratelli tutti“.

Drugi vatikanski sabor u deklaraciji Nostra aetate br. 3. kaže: „Crkva gleda s poštovanjem muslimane koji se klanjaju jedinome Bogu, živom i subzistentnom, milosrdnom i svemogućem, stvoritelju neba i zemlje, koji je govorio ljudima. Oni se svom dušom nastoje podložiti njegovim skrovitim odlukama, kao što se Bogu podložio Abraham na kojega se islamska vjera rado poziva. Oni doduše Isusa ne priznaju Bogom, ali ga ipak časte kao proroka, a poštuju i njegovu djevičansku majku Mariju, koju ponekad također pobožno zazivaju. Osim toga iščekuju dan suda, kad će Bog svim uskrsnulim ljudima dati zasluženu plaću. Zato cijene ćudoredni život, a Boga štuju napose molitvom, milostinjom i postom. Budući da je tijekom stoljeća između kršćana i muslimana dolazilo do čestih razdora i neprijateljstava, Sveti sabor potiče sve da se, zaboravivši što je bilo, iskreno trude oko međusobnoga razumijevanja, da zajednički štite i promiču društvenu pravednost, ćudoredna dobra te mir i slobodu za sve ljude.“ (NA 3)

Muslimani i kršćani danas osobito trebaju biti suradnici u borbi za vrijednosti braka i obitelji, koja je zajednica muškarca i žene s djecom, u obrani ljudskog života od začeća, u zalaganju za pravdu, istinu i mir cijelog svijeta. Vjernici trebaju društvo prožimati duhovnošću i unositi u njega moralne principe, ali ne smiju dozvoliti da politike njima manipuliraju…

Kao što muslimani u većinski katoličkoj Hrvatskoj imaju sva vjerska i nacionalna prava, tako želimo da i katolici u Bosni i Hercegovini gdje su autohtona manjina u odnosu na muslimane imaju sva ta ista prava te žive u ravnopravnosti i zajedništvu s pripadnicima većine.

Neka nas sve dobri Bog blagoslovi i vodi, da širimo dobre odnose, razumijevanje i zajedničko zalaganje za svetost života, za obitelj i vjeru u našem Sisku, našoj domovini Hrvatskoj, BiH i cijelom svijetu!