“Mi smo se danas nadvili nad beskrajnu patnju i stradanje hrvatskih vojnika i civila – koji su ovdje pogubljeni bez ikakvog suda i po diktatu jedne revolucije – te ovdje leže njihove kosti koje najbolje svjedoče kakvo je to bilo zlo, taj komunizam koji je u našu Domovinu došao na krilima Drugoga svjetskog rata i ustoličio se nasiljem u njemu i poslije njega”, rekao je sisački biskup Vlado Košić na početku homilije predvodeći u subotu 22. lipnja misu zadušnicu za žrtve Jazovke, mjesta masovnog ubojstva nevinih Hrvata tijekom i nakon Drugoga svjetskoga rata od strane partizana. U koncelebraciji bili su župnik iz Donje Kupčine mons. Franjo Ćuk, domaći župnik župe Krašić vlč. Dragutin Kučan, župnik grkokatoličke župe Jastrebarsko Milan Stipić i više svećenike.

U nastavku biskup je istaknuo kako smo Bogu zahvalni što je to zlo propalo i što je komunizam nestao, ali posvuda vidimo i znamo da nisu nestali njegovi tvorci koji su ubijali, sijali strah i zatirali u ime svoje ideologije sve hrvatsko, katoličko i domoljubno.

“Na žalost oni ne žive samo nekim skrovitim životom u Hrvatskoj, daleko od javnosti, okajavajući svoje grijehe i zločine, nego oni su upravo u današnjoj Hrvatskoj na prvim mjestima, oni vode našu zemlju, oni su gospodari medija – a to znači: oni kroje istinu, oni zavode naš jadni narod i danas, kao što su ga vodili u propast tolikih prošlih desetljeća. Lašci i zavodnici. Ali naš skup danas ne treba nikoga prozivati, oni koji su na strani zločina sami sebe razotkrivaju. Mi smo ovdje kao oni koji se mole Bogu. Naše je uputiti danas molitvu za sve koji su stradali od mržnje, kako u Drugom svjetskom ratu i poraću, tako i u Domovinskom ratu.

Dapače, uputimo Bogu molitvu i za sve koji stradavaju i danas, jer su trovani lažima i mržnjom. I ne samo za žrtve, mi molimo danas i za ubojice, molimo Boga da i nasilnicima otvori srce, da i njih obrati i daruje im svoje svjetlo i svoju milost. Mi ne znamo kako je to moguće, ali vjerujemo da je Bogu sve moguće”, rekao je još biskup i dodao kako mi vjerujemo da i “naša Domovina Hrvatska može biti slobodna, ne samo od uza tamnica i samica, ne samo od logora i zatvora, nego i od laži, od zavođenja nevinih, od promidžbe i zagovaranja zločina”.

[facebook]Ako želiš biti na izvoru bitnih informacija, klikni Like![/facebook]

Biskup se zapitao i tko to smije štititi zločine i zločince, i to još posljednji tjedan pred ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, te nije li baš to ovaj pokušaj da se odbace uhidbeni nalozi za počinitelje ubojstava nad Hrvatima u Njemačkoj u doba komunizma, a koja su izvršena nad nevinim ljudima samo zato što su voljeli svoju domovinu i željeli joj slobodu. “Ali na žalost to se danas nama događa: štite se zločinci, dapače oni se čak i veličaju, pa štoviše od sviju se traži da im se poklone. Tim tužnije je što se danas u Brezovici kod moga Siska slavi ove ubojice kao neke velike antifašiste, donositelje napretka i bolje budućnosti. Kako je samo bilo znakovito i žalosno gledati našeg predsjednika koji je prije par godina doveo svoga bivšeg kolegu iz susjedne države na Ovčaru, a kad su došli na stratište, majke poginulih čiji ostaci leže u tom grobištu okrenule su im leđa. Ima li jače simbolike od ove? A zašto na ovo stratište nitko od naših vlasti još nije došao? Odgovor je više negoli jasan.

Meni se čini da je naša aktualna vlast posve odnarođena, protiv svoga vlastitoga naroda. Ali nisu to samo pojedinci. Stvorila se, putem najutjecajnijih a izopačenih medija u RH, slika kako tako svi misle i kako se svi tako trebaju ponašati: odvratiti pogled, zatisnuti uši da se ne čuju vapaji, ne vide suze, ne dijele stvarne muke ni patnje naših ljudi. U čije ime danas govore oni koji se ne mogu sagnuti nad ovom jamom i čuti smrtne krike nevinih ljudi koji su ovdje skončali – pobijeni kao životinje, što bi Mato Marčinko rekao ‘kao psi’ – i to, kako oni kažu, od ‘najvećih boraca za slobodu Hrvatske’? Koji paradoks: reći da su ‘upravo partizani u Drugom svjetskom ratu započeli ono što su kasnije branitelji u Domovinskom ratu nastavili’ – stvarajući državu Hrvatsku?! To može reći samo onaj koji ne zna ili ne želi znati istinu. A upravo ovdje treba saznati tu istinu, ovdje, na Jazovki”, poručio je biskup Košić.

23. spomen-pohod na Jazovku organizirala je udruga “Hrvatski Obredni Zdrug Jazovka”, a misnom slavlju prethodio je križni put koji je predvodio sisački biskup, te prigodan program u kojem je između ostalih sudjelovao i imam Admir ef. Muhić, izaslanik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, koji je predmolio molitvu za žrtve muslimanske vjeroispovijesti.

(ika/bitno.net)