Policija

U Valbandonu nedaleko od Fažane, misom koju je 27. srpnja u novoj vojnoj kapelici bl. Ivana Pavla II. predvodio vojni biskup Juraj Jezerinac uz don Ivu Borića, policijskog kapelana i duhovnika za vojsku, obilježena je 21. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Policijske uprave istarske Bak – Istra.

Uvodeći u euharistijsko slavlje biskup Jezerinac pozdravio je nazočne načelnika PU Istarske, djelatnike Policijske uprave, kao i predstavnike Udruge specijalne policije BAK Istra. Podsjetio je na njezino osnivanje i djelovanje, a prije svega sjetio se svih redarstvenika koji su pripadali toj specijalnoj policiji, svih živih a posebno poginulih i umrlih, a kojih se molitveno spominjemo, zajedno s onima s kojima su rame uz rame branili ovu zemlju, ali i međusobno jedan drugoga, kada je to trebalo.

“Tijekom rata bilo je ranjeno petnaest pripadnika ove jedinice, jedan je poginuo tijekom razminiranja, a petorica pripadnika su smrtno stradali”, kazao je biskup, pozdravivši i nazočnu rodbinu poginulih policajaca, moleći se za pokoj duša njihovih sinova, muževa i očeva. Protumačivši liturgijska čitanja, napose evanđeoski odlomak o sijaču i sjemenu, kazao je da prispodoba postavlja temeljno pitanje kako ondašnjim slušateljima, tako i nama danas – kakvo smo mi tlo u koje se sije riječ Božja, što mi sijemo u obitelji, u Crkvi, u društvu, u medijima. Ne mogu se očekivati plodovi u obitelji, Crkvi, društvu, ako se ne posije dobro sjeme. Sadašnja slika u svijetu i kod nas je plod sijanja sjemena: očito dobrog i lošeg, Božjeg i đavolskog. Podsjetio je da je i nedavni rat bio posljedica lošeg sijanja. Agresor je bio odgajan u duhu bezboštva. Rat je bio posljedica sijanja mržnje na Boga i na sve što je hrvatsko i katoličko. Isus je došao u svijet da oslobodi čovjeka od njegova zla, da ga nauči najvećoj mudrosti, a to je ljubav. Ako nema ljubavi onda ostaje mržnja. Ako ostaje mržnja, ostaje nepravda, laž i nasilje.

Laž, mržnja i ubojstvo najviše ponižavaju čovjeka i čine ga nečovjekom, zaključio je biskup s porukom da “bez obzira što se danas govori i što će se ubuduće govoriti o braniteljima, nitko ne može poreći njihovu hrabrost, herojstvo, domovinsku ljubav koja je išla sve do spremnosti umrijeti za Hrvatsku”. Svim braniteljima, posebno policajcima specijalne jedinice policije PU Istarske biskup je od srca zahvalio, jer su dali veliki doprinos u obrani Hrvatske. Uz čestitku 21. obljetnice pripadnicima Specijalne jedinice policije PU istarske BAK, biskup je posebno zahvalio don Ivanu Boriću na svemu što čini kao svećenik među njima. (ika/bitno.net)