Pakistanka Asia Bibi, kršćanka koja je osuđena na smrt zbog navodnog vrijeđanja proroka Muhameda, susrela se uoči Božića u zatvoru sa svojim suprugom Ašikem te kćerima Aišom i Ešam.

Na posjetu koji su konačno dopustile zatvorske vlasti obitelj je čitala Evanđelje, pomolila se, a potom su pojeli kolače i čestitali si međusobno Božić. Susret je, kako izvještavaju mediji, trajao tek pola sata, a cijeli razgovor obitelji bio je sniman.

Ovo je sedmi Božić koji je Asia Bibi provela u zatvoru. Njezin odvjetnik Joseph Nadim, koji je također nazočio obiteljskom susretu, rekao je kako Asia izgleda dobro iako je smršavila nakon nedavne bolesti. Vlada opće uvjerenje, kako je rekao Nadim, da će pakistanska katolkinja uskoro biti puštena na slobodu.

O slučaju Asije Bibi pisali smo u više navrata. Asia je osuđena na smrt prema odredbama Zakona o blasfemiji koji je sporan i neprihvatljiv na nekoliko načina. Zakon koji zabranjuje vrijeđanje islama i proroka, a u nekim slučajevima ih kažnjava smrću, često je bio korišten za osobne obračune. Neka osoba bila bi nevino optužena za blasfemiju zato što se nekome zamjerila ili u sličnim situacijama. Ovakvo nepravedno optuživanje moguće je jer sud za podizanje optužbe protiv optuženika ne traži čvrste dokaze, nego iskaz jednog svjedoka.

Već dulje vrijeme raspravlja se o tome da se taj i takav zakon promijeni. Dosad još nitko nije službeno pogubljen zbog njega, ali procjenjuje se kako je oko šezdeset osoba optuženih zbog njega ubijeno ili su preminule u zatvoru.

“Cijelo vrijeme čvrsto se držim svoje vjere i ufam se u Boga, mog Oca, koji će me obraniti i vratiti mi slobodu. Ufam se i u tebe, Sveti Oče Franjo i u tvoje molitve za mene”, napisala je Pakistanka u pismu papi Franji prije dvije godine kada je naglasila i kako joj je najveći san vratiti se obitelji, svome mužu i djeci.

Trenutačno njezin slučaj čeka raspravu na Vrhovnom sudu, raspravu koja se neprestano odgađa.

Bitno.net