Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu organizirao je u četvrtak, 16. travnja u 14 sati i 7 minuta performans ispred zgrade Hrvatskoga narodnog kazališta i Rektorata u Zagrebu. U spomen na 147 ubijenih studenata u sveučilišnom kampusu u Keniji, 147 studenata je leglo na površinu ispred HNK-a oko velikih slova koja su ispisala „Kenya” i ostalo nepomično 147 sekundi. Mnoštvo pak okupljenih studenata i građana to vrijeme je stajalo u tišini.

Ovim se događajem željela skrenuti pozornost na tragediju i studentske žrtve terorizma, senzibilizirati javnost i potaknuti na širu raspravu civilnog sektora, javnih institucija i akademske zajednice o događaju u Keniji i kontekstu sukoba u kojemu se tragedija dogodila.

Po završetku performansa, studenti su ispred zgrade rektorata pročitati manifest naslovljen „147 sekundi za Keniju”.

Tekst manifesta prenosimo u cijelosti:

“Oni su bili sinovi i kćeri, braća i sestre, djeca i prijatelji. Oni su bili baš kao i mi, studenti i sanjari koji su slijedili svoje ambicije u cilju boljeg života. Od četvrtka 2. travnja oni su uspomena. Zapamćeni su od obitelji, prijatelja i naroda Kenije kao nevine žrtve napada ljudske sramote. Napada koji je naciju ostavio potresenih srca, ali nije potresao svijet!

Tog četvrtka svjetska akademska zajednica izgubila je 147 kolega, narod Kenije izgubio je 147 prilika za bolje sutra, a 147 obitelji izgubilo je svoje najbliže. Danas više nego ikad, akademska zajednica stoji zajedno. Izražava suosjećanje. Bez dovoljno komunikacije različitost vodi nesporazumu, nesporazum sukobu, a sukob tragediji. Po čemu se 147 kolega studenata razlikovalo? Po tome što su kršćani? Vjerujemo da su rasa, religija, državljanstvo ili orijentacija nevažni kad spominjemo ljudska prava. Ona su univerzalna, ali nažalost povrediva. Kenijska tragedija podsjeća da je sigurnost koju mi uzimamo kao danu drugima luksuz. Sjećanju na 147 mlada života nikada ne smije biti dopušteno da izblijedi. Njihova žrtva zadužuje nas postaviti pitanja. Zadužuje nas izgraditi svijet u kakvom želimo živjeti.
A u njemu, budite sigurni, 147 života ne pada pred terorom.”

IKA | Bitno.net