Hoce li americki vojni kapelani zavrsiti u zatvru zbog služenja sv. mise

– Tijekom obustave zabranjeno im je vršenje službe u bazi, a ukoliko bi se oglušili mogli bi biti uhićeni. Ako obustava potraje tijekom vikenda (što se i dogodilo, op. a.), u mnogim kapelama američkih vojnih baza neće biti nedjeljne svete mise ako ondje djeluje ugovorni katolički svećenik – kaže Schlageter.

Budući da na 275.000 američkih vojnih djelatnika katolika dolazi samo 234 aktivna vojna kapelana, američka je vlada preko ugovora zaposlila još 50-ak katoličkih svećenika kako bi privremeno nadoknadila taj nedostatak. Oni su time postali državni službenici i stoga im je tijekom obustave rada vlade zabranjeno djelovanje.

– Vojno osoblje, kao i svi Amerikanci, prema Prvom amandmanu ima pravo i jamči mu se „slobodno prakticiranje“ vlastite vjere… Zakoni naše države obvezuju vladu da osigura ovo pravo . I dok vojska traži alternativna rješenja za financiranje sportskih događaja, čini se da nitko ne traži sredstva kako bi katolicima osigurao „slobodno prakticiranje“ njihovih prava – stoji u izjavi glavnog tajnika Nadbiskupije.

Ovakva situacije natjerala je neke svećenike na pronalaženje domišljatih rješenja. Tako je svećenik iz vojne baze u Little Creeku svetu misu odlučio slaviti u parku izvan kruga baze, budući da bi u suprotnom bio uhićen.

Prema riječima vojnog nadbiskupa Timothyja Broglioa besmisleno je braniti svećenicima dobrovoljno vršenje svećeničke službe.

– Mnogi od nas ne gledaju koliko će biti plaćeni za ono što rade. Njima se ne dopušta volontiranje čak ni kad je riječ o potrebama vjernika. Teško je reći tko stoji iza ovakvih odluka. Tužno je vidjeti kako se s jedne strane omogućava nogometna utakmica, dok s druge strane svećenik ne smije slaviti svetu misu – izjavio je nadbiskup Broglio.

M.V. | Bitno.net