U južnoindijskoj državi Kerali

Hindusi traže zabranu uporabe vina u svetim misama

U južnoindijskoj saveznoj državi Kerali rastu prijepori oko korištenje misnog vina. Imajući u vidu planiranu potpunu zabranu alkohola, raspravlja se u kojoj mjeri će time biti pogođene i kršćanske euharistijske službe

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Biskupi različitih Crkvi u Kerali različito su se izjasnili o tom pitanju, izvijestili su mjesni kršćanski mediji.

Metropolit Philipose Mar Chrysostom, bivši poglavar Crkve Mar Toma, koja je u jedinstvu s anglikancima, zauzeo se tako za korištenje soka od grožđa. Nasuprot tome rimokatolički nadbiskup Verapolyja Francis Kallarackal upozorava da je odustajanje od uporabe pravog vina u misama nezamislivo. Ta praksa ostat će “nepromijenjena do kraja svijeta”.

Namjera Vlade u Kerali je da tijekom idućih deset godina postane zemlja bez alkohola. U travnju je 418 barova od ukupno 730 izgubilo dopuštenje za točenje alkohola. Većinski hinduistički pokret za izobrazbu, koji se zalaže za zabranu uporabe vina i na misama, ujedno predlaže i da se zabrani rad kršćanskim vinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kerala ima najveći postotak potrošnje alkohola po stanovniku te nastoji suzbiti problem alkoholizma, što podržavaju i pozdravljaju i crkveni predstavnici.

IKA/Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 29. kolovoza 2014.

Možda vam se svidi