Danas, 8. prosinca, u pariškoj će katedrali ‘Notre Dame’ biti održano molitveno bdijenje istodobno, i kao odgovor na premijeru kazališne predstave naslovljene „Golgota piknik“, koja će do 17. prosinca biti na programu u jednom pariškom kazalištu. Pariška je nadbiskupija na taj način odlučila odgovoriti na činjenicu da je u kazališni program stavljena predstava koja izaziva vrlo žive reakcije, posebno u katoličkoj zajednici u toj zemlji.

Objašnjavajući tu odluku, pariški je nadbiskup kardinal André Vingt-Trois istaknuo da je „Golgota piknik“ pogrdna predstava koja smišljeno vrijeđa Krista, a na posljednjem je zasjedanju francuskih biskupa u Lourdesu, pozvao crkvene zajednice da ne dižu polemički ton pred umjetničkim djelima koja se smatraju bogohulnima, kako se ne bi zatvorile u oblik rasprave u kojoj Crkva brani samu sebe poput manjinske skupine u nekom pluralističkom društvu koje je prema njoj neprijateljski raspoloženo. Ali, pred spomenutom predstavom, sam je nadbiskup objasnio da reakcija može ovisiti o naravi predstava i njihova sadržaja.

Pomoćni pak pariški biskup, msgr. Éric de Moulins-Beaufort, na web stranici Pariške nadbiskupije ističe da je legitimno rabiti u predstavama vjerske simbole, ali kada se to čini provokativno i kada ismijava vjernike, imamo se pitati: zašto to autor ili redatelj čini. Nije isključeno da je razlog u tomu da privuče što više gledatelja. Međutim, neka bi se predstava imala cijeniti zbog njezina teksta, režije i talenta glumaca, a ne zbog polemike koju izaziva – istaknuo je biskup, a prenijela agencija Sir. Pariška je nadbiskupija stoga pozvala gledatelje da primjene svoj kritički smisao. (rv/Bitno.net)