Odluka gradonačelnika Toulousea da učenicima osnovnih i srednjih škola uoči Božića pokloni CD na kojemu se, između ostalih, nalazi popularna pjesma „La poule a Colin“ (Colinova kokoš), naišla je na oštru osudu sindikata nastavnika Snuipp-Fsu 31 prema čijem sudu gradonačelnikova odluka, donesena „s neoprostivom lakoćom“, predstavlja „tešku povredu laičnosti“.

Za sve je naravno kriva spomenuta kokoš koja u pjesmi najprije završi u susjedovu dvorištu, a potom u loncu. Na nedjeljno jutro svi župljani dolaze umočiti kruh u slasni paprikaš, a siroti župnik zbog ukusnog paprikaša zaboravi na svetu misu koju dobre starice s nestrpljenjem čekaju.

Za predstavnike sindikata pjesma predstavlja skandalozno favoriziranje katoličke vjere.

– Dok prolazimo kroz ovo teško razdoblje (nakon islamističkih atentata u Parizu), gradska vlast mora ostati neutralna i izbjegavati eksplicitno spominjanje određene religije. Mora poštovati sve religije u svojoj neutralnosti. Naše su škole multikulturalne, a ova je pjesma očito pogrešna – stoji u izjavi sindikata učitelja.

Nakon poziva dr. Gillesa Pecouta, rektora akademije Nancy-Metz, da se u školama „pjevanjem himni, pjesama i izvođenjem skladbi“ nadahnutih laičnošću, te sadnjom „drveća laičnosti“ i „puštanjem balona“ svečano obilježi 110. obljetnica zakona o razdvajanju Crkve i države, postaje očito kako je laicizam jedina dopuštena religija u Francuskoj.

Poslušajte ovu skandaloznu pjesmu:

Miodrag Vojvodić|Bitno.net