Sarkozy

Francuski katolici uglavnom su glasovali za Nicolasa Sarkozya. Kako izvješćuje katolički list “La Vie”, od 23. travnja, oko 47 posto praktičnih katolika podržalo je aktualnog predsjednika i šefa stranke UMP. Ipak, Sarkozy je dobio ukupno 26,9 posto glasova. Tek na četvrtom mjestu po izboru praktičnih katolika je pobjednik prvog kruga glasovanja Francois Hollande, a podržalo ga je oko 14 posto katolika. Hollande je na predsjedničkim izborima dobio ukupno 28,7 posto glasova.

Francois Bayrou (UDF) pobijedio je Hollandea, piše “La Vie”, ali samo kod glasovanja praktičnih katolika. Od njih je dobio 17 posto glasova, a ukupno je osvojio 8,8 posto svih biračkih glasova. “La Vie” je analizirao i glasove katolika koji ne prakticiraju vjeru. Ti rezultati slažu se s izbornim rezultatima svih francuskih birača.

Hollande je u svojoj kampanji, između ostalog, promicao aktivnu eutanaziju osoba s neizlječivim bolestima, koje izričito izražavaju takvu želju. Time je na sebe navukao katoličke kritike. Vođe UMP-a i UDF-a i FN-a isticali su, naprotiv, da neće pokretati pitanje revizije postojećeg zakona o eutanaziji. Prema njemu dopuštena je pasivna eutanazija, ako odluku zajednički donesu najmanje dva liječnika, nakon konzultacija s obitelji. Aktivna eutanazija prema tom zakonu je kazneno djelo.(ika/bitno.net)