Među nazočnim javnim dužnosnicima bio je Igor Andrović, virovitičko-podravski župan i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića; Dinko Tandara, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, izaslanik ministra Tome Medveda; pukovnik Robert Poljak, izaslanik ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika glavnog stožera oružanih snaga RH Mirka Šundova, te nekoliko gradonačelnika i načelnika općina, među kojima i Predrag Filić, načelnik Općine Voćin. Na svetu misu stigla je i Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske.

Uz branitelje s područja Požeške biskupije, na hodočašću su sudjelovali branitelji iz Vukovara, Osijeka, Đakova, Slavonskog Broda, Koprivnice, Križevaca, Bjelovara, Zaboka, Krapine, Varaždina, Čakovca, Petrinje, Kutine, Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Kaštela, Grobnika, Rijeke i Kastva te pripadnici Hrvatskog vijeća obrane iz susjedne Bosne i Hercegovine od Orašja, Odžaka, Bosanskog Broda i Dervente do Usore, Maglaja, Žepča i Stoca.

Hodočašće je započelo okupljanjem na Prebendi iznad voćinskog svetišta, mjestu teškog stradanja. Ondje je požeški biskup Antun Škvorčević, pozdravljajući nazočne rekao: „Petak je – i još k tome 13. u mjesecu! Kažu neki: nesretan dan! Bio je nesretan onaj petak, 13. prosinca 1991. godina kada je mržnja poubijala više od četrdeset nevinih voćinskih ljudi i razorila svetište Gospe Voćinske. Današnji petak, 13. prosinca sretan je dan, jer ste se na ovom mjestu stradanja okupili vi, dragi hrvatski branitelji i drugi cijenjeni hodočasnici, koji ste u svojim srcima donijeli ljubav, poštovanje i zahvalnost prema svim voćinskim žrtvama, onima koji su za našu slobodu život dali i prema onima koji su Voćin oslobodili. Svojim hodočašćem i velikim zavjetnim svijećama koje ste donijeli želite Gospi Voćinskoj povjeriti sve ono što nosite u svojim srcima, radost i ponos zbog obranjene hrvatske slobode, ali i terete što ih je u vama ostavio rat, moliti za pobjedu mira i dobra u svojoj hrvatskoj domovini. U molitvu želimo uključiti i prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana o dvadesetoj godišnjici njegove smrti.“

Biskup je potom kazao okupljenim hrvatskim braniteljima, predstavnicima vojske i policije: „U vama je trajno živ spomen na najteža mjesta hrvatskog stradanja, među kojima je – nakon Vukovara i Škabrnje – Voćin. Požeška biskupija od svog utemeljenja 1997. nastoji svake godine hodočašćem u Voćin na današnji dan iskazivati ovdašnjim žrtvama poštovanje i zahvalnost. U tom pobožnom činu jedanaestu godinu za redom pridružujete joj se i vi, hrvatski branitelji, vojnici i policajci. Od srca vam zahvaljujem za to plemenito djelo.“ Dodao je kako okupljeni oko prostrijeljenog križa na Prebendi u molitvu sabiremo sve suze i boli, patnje i jauke, nedužnu smrt ubijenih i povjeravamo ih Isusovoj ljubavi jačoj od smrti kako bi u njoj prepoznali smisao njihove žrtve, praštanjem ostvarili nutarnju slobodu te im u čistoći pamćenja iskazali poštovanje i zahvalnost. Još je dodao: „Moliti želimo i za sve one koji su nam nanosili zlo, da se i njima Bog smiluje.“ Obraćajući se posebno hrvatskim braniteljima, vojnicima i policajcima istaknuo je: „U molitvu uključujemo i vas nazočne i sve druge hrvatske branitelje, vojnike i policajce, napose one koji su zbog ratnih posljedica u teškim duhovnim, zdravstvenim ili materijalnim nevoljama, da svjetlom i snagom Božjom u duši budu izliječeni od nutarnjih rana.“

Nakon molitve krenula je pokornička procesija prema svetištu na čelu s križem, zavjetnim svijećama koje su nosili branitelji te brojnim zastavama braniteljskih udruga.

Cjeloviti izvještaj s hodočašća možete pročitati OVDJE, a fotogaleriju pogledajte u nastavku:

Požeška biskupija | Bitno.net