Izjava kojom je bivši apostolski nuncij u Sjedinjenim Državama nadbiskup Carlo Maria Viganò optužio papu Franju da je znao kako je američki nadbiskup Theodore McCarrick kažnjen zbog seksualnog zlostavljanja, ali ga je unatoč tome učinio svojim savjetnikom, danas je tema broj jedan u katoličkim medijima diljem svijeta.

Pojedini mediji izjavu opisuju kao „nuklearnu bombu“ koja će uzdrmati rimsku kuriju, te naglašavaju kako Viganò nije optužio samo papu Franju nego i čitav niz prelata u Vatikanu koji su, tvrdi on, na ovaj ili onaj način te iz raznih razloga, sudjelovali u prikrivanju zločina McCarricka.

Drugi pak ukazuju na činjeničnu nekonzistentnost pojedinih navoda iz izjave bivšeg vatikanskog diplomata, podsjećaju da je i on sam bio svojedobno inkriminiran zbog prikrivanja seksualnih zločina u Katoličkoj Crkvi (što uopće nije spomenuo u izjavi) te špekuliraju o jasnoj političkoj pozadini tajminga i sadržaja izjave.

Tako, primjerice, Johh Allen iz Cruxa piše kako nema dvojbe da su Viganove optužbe „ozbiljne, ali ih treba uzeti sa velikim zrnom soli“, što će reći – jako oprezno.

Allen navodi četiri razloga za to.

Prvi je taj, piše Allen, što je izjava optužila čak 32 prelata, a da pri tome za većinu njih nije pružila jasne dokaze nego to čini na temelju Viganove sumnje ili špekuliranja. Drugi je taj što i Viganò „ima povijest“, kako piše John Allen. Američki novinar podsjetio je na to kako je bivši nuncij bio jedan od aktera afere „Vatileak“ kada su povjerljiva pisma iz vatikanske administracije „procurila“ u medije. Među njima su bila i dva Viganova pisma u kojima se žalio na odluku da bude imenovan nuncijem u SAD-u umjesto da nastavi borbu protiv financijske korupcije u Rimu.

„Tada su, kao i sada, njegova pisma bila mješavina činjenica i teorija zavjere“, napisao je Allen.

Treći razlog jest taj što i sam nadbiskup ima svojih pogrešaka, i to krupnih, kada je u pitanju borba sa seksualnim zlostavljanjem u Crkvi.

On je, naime, 2014. kao nuncij navodno pokušao zaustaviti istragu protiv tadašnjeg nadbiskupa St. Paula i Minneapolisa Johna Nienstedta te je čak, tvrdi se, tražio da budu uništeni dokumenti koji ga inkriminiraju. Dokaz za sve bio je memo koji je procurio u medije 2016, a ništa od toga Viganò ne spominje u izjavama.

Četvrti razlog jest taj što, kako Allen uočava, nije moguće ignorirati političku agendu koja stoji iza vremena objavljivanja ove izjave kao i njezina sadržaja. To je, piše Allen, uočljivo u načinu na koji Talijan piše o nekim prelatima koje optužuje za „pro-gay stajališta“ bez nekih dokaza i na taj način pokazuje vrlo jasnu „konzervativnu“ politiku koju zastupa. Osim toga, činjenica da je izjava objavljena na isti dan kada je papa Franjo bio u Irskoj i tamo obećao borbu protiv seksualnog zlostavljanja jasno govori o „orkestriranom manveru“ usmjerenom protiv rimskog biskupa.

„Naravno da izjava ima političku pozadinu“, odgovrio je na ove primjedbe Rod Dreher u svom tekstu za stranicu American Conservative.

„Pa što onda? Ovo je rasprava koja se događa na najvišoj razini. Jedino što je važno jest jesu li optužbe istinite ili ne“, nastavlja Dreher.

Američki publicist (koji je, važno je napomenuti, svojedobno napustio Katoličku Crkvu i postao pravoslavac upravo zbog skandala sa seksualnim zlostavljanjem) smatra kako je izjava „bomba“ i citira vatikanista Marca Tosattija koji je napisao kako je riječ o „jednom od najdramatičnijih dokumenata koje sam vidio u 40 godina pisanja o religiji“.

Dreher piše kako sada sve ovisi o tome „što će biskupi i laici napraviti“.

„Visokopozicionirane pristaše pape Franje u Vatikanu i medijima sada će učiniti sve da osobno diskreditiraju Vigana. Ono što je, međutim, on napravio jest da je cijelome katoličkome svijetu pokazao da su sve one stvari na koje su dosad sumnjali vjerojatno istina. Ako Vigano govori istinu onda hijerarhijom Katoličke Crkve dominira moćna skupina gay i pro-gay prelata koji na određeni način drže papu Franju u džepu i žele promijeniti Crkvu“, piše Dreher, napominjući kako ne može potvrditi da je sadržaj izjave istinit.

Roberto Altieri je na Catholic World Reportu napisao kako Viganova izjava „nije dobro složena i kako nije imuna na kritiku“.

„U izjavi je puno špekulacija, doduše ne potpuno neutemeljenih, ali daleko od one ozbiljnosti koju čovjek očekuje kada su u pitanju ovako oteške optužbe“, napisao je Altieri dodajući kako se neke optužbe, zbog nepojašnjenja i nedostatka dokaza opasno približavaju kleveti.

Altieri potom dodaje kako „ako u Viganovoj izjavi ima imalo istine“ onda možemo doći do zaključka kako je papa Franjo „pao na svom testu o nultoj toleranciji prema seksualnom nasilju“.

Podsjetimo, vatikanski diplomat napisao je kako je 2008. Benedikt XVI. “nametnuo kardinalu McCarricku sankcije slične onima koje mu je sada nametnuo papa Franjo”.

Ipak, optužuje Viganò, sadašnji papa odlučio je ne uzeti u obzir informacije koje mu je prenio te je umjesto toga učinio McCarricka svojim “savjetnikom od povjerenja”, koji mu je sugerirao imenovanje pojedinih biskupa. Zato sada traži od njega da se odrekne papinske službe.

Dosta analitičara, međutim,ukazuje na činjenicu da ova kazna izrečena protiv kardinala McCarricka nije nigdje dokumentirana s nekim konkretnim nalogom koji bi išao iz Vatikana prema Sjedinjenim Državama i tamošnjoj nuncijaturi.

Povodom izjave oglasila su se i dva kardinala koja su prozvana u njoj. To su nadbiskup Chicaga Blase Chupich i nadbiskup Washingtona Donald Wuerl.

Chupich je komentirao tvrdnje Vigana po kojima je njegovo imenovanje za nadbiskupa izlobirano od strane McCarricka i nekih drugih prelata. Viganò je napisao i kako Chupich nije bio kandidat nuncijature.

„Smatram te tvrdnje nevjerojatnim. Nikada nisam s bivšim nuncijem imao ozbiljan razgovor o svom imenovanju osim kada me je nazvao 14. rujna 2014. i čestitao mi na izboru…Što se tiče episkopalnih imenovanja, ne znam tko me je predložio Papi, ali znam da je on, kao i njegovi prethodnici, ozbiljno shvatio imenovanja biskupa kao jednu od njegovih glavnih odgovornosti. Papa je u više navrata rekao kako želi pastoralne biskupe, a ja svaki dan pokušavam ispuniti ta očekivanja, surađujući s brojnim svećenicima i laicima“, poručio je kardinal hrvatskih korijena.

Kardinal Wuerl je pak izjavio kako je netočno da je on bio upoznat s kaznom koju je Sveta stolica izrekla protiv njegova prethodnika Theodora McCarricka, kako to Viganò u svojoj izjavi tvrdi.

“Kardinal nije primio nikakvu dokumentaciju ili informaciju od Svete stolice o mogućim mjerama izrečenim protiv njegova prethodnika“, izjavio je glasnogovornik nadbiskupije Washington.

Svemu ovome dodajmo da je jedan od bivših službenika nuncijature u SAD-u potvrdio neke od Viganovih navoda.

Mons. Jean-François Lantheaume spomenut je u izjavi kao svjedok razgovora koji je McCarrick imao s tadašnjim nuncijem u Washingtonu Pietrom Sambijem. Tada je Sambi bio oštar prema njemu i prenio mu je sankcije koje je papa Benedikt XVI. uveo protiv njega zbog optužbi o njegovu nepriličnom ponašanju.

Novinari su sada kontaktirali Lantheaumea i pitali ga je li istina ovo što Carlo Maria Viganò tvrdi na što je on odgovorio potvrdno.

Goran Andrijanić | Bitno.net