Europski parlament usvojio je u četvrtak, 17. 12. 2015., Rezoluciju o godišnjem izvješću o ljudskim pravima i demokraciji u svijetu za 2014. i politici Europske unije u tom području, u kojoj se osuđuje praksa surogatstva i smatra da praksu gestacijskog surogatstva treba zabraniti. Za rezoluciju je glasovao 421 zastupnik, protiv je glasovalo 86, a 116 zastupnika je bilo suzdržano, prenosi Narod.hr.

Prema članku 114. usvojene Rezolucije, “Europski parlament (…) osuđuje praksu surogatstva koja potkopava ljudsko dostojanstvo žene jer se njezino tijelo i njegove reproduktivne funkcije koriste kao roba; smatra da praksu gestacijskog surogatstva koja uključuje reprodukcijsko iskorištavanje i korištenje ljudskog tijela za financijske i druge dobitke, osobito kod ranjivih žena iz zemalja u razvoju, treba zabraniti te se njome treba hitno pozabaviti u okviru instrumenata ljudskih prava.”

Europski parlament jasno ističe da surogatstvo kao takvo, odnosno nošenje i rađanje djeteta za nekog drugog, “potkopava ljudsko dostojanstvo žene jer se njezino tijelo i njegove reproduktivne funkcije koriste kao roba”. Također, Europski parlament smatra da nošenje i rađanje djeteta koje nema nikakvu biološku povezanost s ženom koja ga rađa i nosi (= gestacijsko surogatstvo), treba zabraniti jer ono predstavlja “reprodukcijsko iskorištavanje i korištenje ljudskog tijela za financijske i druge dobitke, osobito kod ranjivih žena iz zemalja u razvoju”, posebice u Indiji. Zbog svega navedenog, predlaže se adresiranje problema surogatstva “u okviru instrumenata ljudskih prava”, odnosno međunardonih ugovora i deklaracija koji imaju za cilj zaštitu ljudskih prava te mogu imati obvezujući karakter i efektivno zabraniti surogatstvo. Usvojena Rezolucija nije obvezujućeg karaktera, ali određuje poziciju Europskog parlamenta po pitanju surogatstva.

Hrvatska udruga U ime obitelji je članica međunarodne inicijative “Ne trgovanju majčinstvom!” te se zalaže za ukidanje surogatstva u svim članicama Vijeća Europe.

Peticiju za ukidanje surogatstva u Vijeću Europe možete potpisati na sljedećoj poveznici.

narod.hr