Svečano euharistijsko slavlje u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku na blagdan prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca Nikole Tavelića, u subotu 14. studenoga, predslavio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Kardinal Bozanić je u homiliji istaknuo da se vjerničkom zajedništvu hodočasničke Crkve na zemlji u ovom misnom slavlju pridružuju toliki štovatelji sv. Nikole Tavelića iz nebeske domovine.

„Sv. Nikola Tavelić, kao prvi kanonizirani hrvatski svetac, na neki način sažimlje plodove svetosti u našem narodu, sve od 7. stoljeća. On simbolizira ono veliko mnoštvo iz hrvatskoga roda, one rijeke poznatih i nepoznatih, tolike majke i očeve, djedove i bake, djecu, mladiće i djevojke te starije osobe. Tolike pripadnike puka i plemstva, raznih crkvenih službi, redova, staleža i zanimanja, što ih je teško nabrojiti – to su mučenici i sveci za krst časni i slobodu zlatnu koji dođoše iz velike nevolje te su oprali haljine svoje i obijelili ih u krvi Jaganjčevoj. Oni su naši“, rekao je kardinal Bozanić.

Govoreći o svecima kao o onima koji nas uče izgrađivati zajedništvo s Bogom i među ljudima, istaknuo je da proglašenje sv. Nikole Tavelića svetim novi putokaz u našoj povijesti.

„Proglašenjem sv. Nikole Tavelića zablistala nam je slavna zvijezda i dobili smo novi putokaz na obzorju naše povijesti. Taj događaj, u tom povijesnom kairosu, u nama je probudio zdrav ponos, vratio nam pouzdanje i obnovio u narodu svijest međusobne pripadnosti i povezanosti“, rekao, među ostalim, kardinal Bozanić.

U koncelebraciji su bili predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, šibenski biskup Tomislav Rogić, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović te provincijal Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Josip Blažević.

Šibenski biskup Tomislav Rogić zaključio je Godinu sv. Nikole Tavelića za Šibensku ovim riječima:

“Zahvaljujemo svemogućem Bog za proteklu pastoralnu godinu posvećenu sv. Nikoli Taveliću. Usprkos mnogim iskušenjima i posebnim uvjetima dogodilo se toliko toga lijepoga Bogu na slavu. Kroz proteklu godinu i prethodne tri godine priprave, održani su mnogi susreti i slavlja, od simpozija u čast našem Svecu, pokrenutog glasila Svetišta, tiskanog molitvenika, hodočašća po župama do hodočašća Nikolinom Bosnom i u Svetu zemlju, izložbe slika, nove pjesme, dokumentarni film, poštanska marka, medijski prijenosi slavlja, izrađeni kipovi svetog Nikole Tavelića i još mnogo toga. Ali najvažnijim držim, da nismo na sv. Nikolu zaboravili, da se njegovu zagovoru iznova ustrajnije utječemo i da u njegovom životu i žrtvi krijepimo svoju vjeru za iskušenja naših dana.

Blagoslivljajmo Oca nebeskog koji nas je svojom dobrotom nanovo rodio na živu nadu po uskrsnuću Isusa Krista od mrtvih. Tu nadu uskrsnuća i vjeru u vječni život s Bogom potvrdili su sveti mučenici.

Među njima i naš sveti Nikola Tavelić, Šibenčanin, svećenik, franjevac, misionar i mučenik za Krista. Čitavu pastoralnu godinu spominjali smo pedesetu godišnjicu kanonizacije iščitavajući u životu svetog Nikole Tavelića poziv na svetost svakom vjerniku: Budite sveti jer sam ja svet.“ (1Pt 1,16). Put svetosti sv. Nikole oslikava se u riječi Svetoga pisma: Upoznati Krista i snagu uskrsnuća njegova i zajedništvo u patnjama njegovim (Fil 3,10). Bilo je to slavno svjedočanstvo postojanosti sv. Nikole Tavelića i trojice subraće.

„A njihova osobita vjera u Boga i postojanost duha zasjala je u onome času kad su odlučili otvoreno posvjedočiti za Krista, javno propovijedati i tumačiti njegovo Evanđelje, u kojemu se nalazi blago istine i put kojim ljudi mogu postići vječno spasenje.“ – izriče papa Pavao VI. prilikom kanonizacije.

Poticali smo i potičemo da nam sv. Nikola Tavelić bude uzorom kreposna redovničkog života, svjedok hrabrog naviještanja vjere u Isusa Krista i spremnosti na žrtvu da bi ostvarili život u Bogu.

On je svetost ostvario jer je za njom čeznuo. Njemu se u zagovor utječemo za današnje kušnje i nevolje, za današnje svjedočanstvo vjere i naviještanja, za hod našeg naroda prema vječnoj Domovini i životu u Bogu zauvijek.

Ostaje trajni zadatak da primjer sv. Nikole Tavelića potakne vjerničku dušu na svjedočenje vjere u Krista uskrsloga u današnjem svijetu.

Njegovo ponizno služenje u redovničkom pozivu neka bude poticaj za istinsko kršćansko bratoljublje prema svakom čovjeku.

Mučeništvo sv. Nikole neka u savjestima probudi spremnost na velikodušnost i žrtvu kojom se pokazuje ljubav prema Bogu i bližnjemu, te dosljednom kršćanskom življenju.

Njegov primjer neka svakom vjerniku osvijetli životni cilj: vječnost u Bogu.

Godinu sv. Nikole Tavelića, o pedesetoj godišnjici kanonizacije, zaključujemo ovi misnim slavljem na njegov blagdan koje je predvodio kardinal mons. Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup.

Sv. Nikola Taveliću moli za nas, budi nam poticaj i trajni zagovornik”.