Kineskinja Qio Yuanyuan, koja je odbila primiti kemoterapiju za liječenje raka maternice u vrijeme trudnoće kako bi zaštitila svog nerođenog sina, preminula je ovaj tjedan, prenijela je američka stranica LifeNews tužnu vijest.

Yuanyuan, koja je inače bila televizijska novinarka pred kojom je stajala uspješna karijera, otkrila je u srpnju kako ima rak maternice u poodmaklom stadiju. Liječnici su joj predložili kemoterapiju, ali ona je to odbila u strahu za svog nerođenog sina, kojeg je rodila u rujnu, dva mjeseca ranije od termina. Sada su mediji objavili vijest o njezinoj smrti, a u komunističkoj Kini mnogi su njezino žrtvovanje za sina opisali kao “nerazumno”. Kako piše LifeNews, komentari idu u smjeru toga kao je njezina odluka loša za sina “koji će sada odrastati bez majke”.

“Odabrala je spasiti naše dijete, razumjela je kako ne može sve u životu biti savršeno. I rekla mi je kako se nikada nije pokajala zbog odluke”, rekao je suprug novinarke koju su njezine kolege opisale kao iznimno vrijednu i predanu poslu. Njezin suprug je dodao kako je njezina “najveća želja bila biti majka”.

Uz priču o Kineskinji, LifeNews je objavio još jednu o majci koja je žrtvovala život za nerođeno dijete. Riječ je o Karisi Bugal iz savezne države Colorado koja je umrla od posljedice rijetkog, ali opasnog embolizma amnionskom tekućinom, sindroma u kojem plodna voda ulazi u venski sustav majke.

karisabugal

Karisa Bugal                                                                   Foto: LifeNews

U studenom ove godine Karisa je bila zakazana za carski rez. Međutim, nastale su komplikacije i ona je imala tri opcije: prva, da odgodi porod, što bi njoj spasilo život, ali bi dovelo u opasnost njezina sina. Druga je opcija bila operacija koja bi također ugrozila život sina. Treća je bila trenutačni carski rez i porod njezina sina.

Ona se odlučila za treću opciju koja je bila najopasnija za nju. Rodila je sina i nedugo nakon toga preminula. Iza sebe je ostavila supruga i dvoje djece.

Goran Andrijanić | Bitno.net