Austrija

Stotine crkvi diljem Austrije ponovno će 1. lipnja otvoriti svoja vrata znatiželjnicima. Osma “Duga noć crkvi” nudi brojne rasprave, koncerte, čitanja i predstavljanja, kao i ekumenske ponude za sve posjetitelje. “Duga noć” u Beču započinje u 18 sati u grčko-pravoslavnoj katedrali. Metropolit Arsenios Kardamakis i predstavnici kršćanskih crkvi u Beču susret će započeti zajedničkom molitvom.

Kardinal Christoph Schönborn sudjelovat će na dvjema raspravama. U 19.30 sati u župi Hinterbrühl govorit će o temi “Crkva – na putu kamo?” te raspravljati s publicistom Heinzom Nussbaumerom. U 22 sata u župi sv. Ivana evanđeliste parlamentarac Hannes Swoboda i državni tajnik Sebastijan Kurz s kardinalom će razgovarati o prednostima suživota različitih kultura.

“Duga noć crkvi” ekumenska je inicijativa svih kršćanskih denominacija koje sudjeluju u Ekumenskom vijeću Crkvi u Austriji (ÖRKÖ). To je posebna noć u kojoj crkve svih kršćanskih denominacija svoja vrata otvaraju posjetiteljima i znatiželjnicima, u želji da svim pokažu svoje razlike i sličnosti. Prošle godine, unatoč jakoj kiši, na susretima u brojnim crkvama sudjelovalo je više od 310.000 ljudi. (ika/bitno.net)