Novoimenovani hvarski biskup don Petar Palić je u prigodi imenovanja za hvarskog biskupa zahvalio se Bogu na daru života i milosti krsnog i ministerijalnog zajedništva. “Svjestan odgovornosti i zahtjevnosti službe, u dubokoj poniznosti pred Bogom i Crkvom prihvatio sam imenovanje hvarskim biskupom”, izjavio je u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Dr. Palić izrazio je zahvalnost Bogu na daru života i milosti krsnog i ministerijalnog svećeništva.

U govoru se zahvalio roditeljima i cijeloj obitelji, odgojiteljima i svima koji su na bilo koji način povezani s njime na njihovoj podršci na njegovu svećeničkom putu. Izrazio je zahvalnosti i papi Franji na povjerenju i imenovanju te mu je obećao sinovsku odanost i poštovanje. Zahvalio se i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću, koji ga je zaredio za svećenika, zatim dubrovačkom biskupu Mati Uziniću, koji ga je imenovao svojim generalnim vikarom, te hvarskom biskupu Slobodanu Štambuku, koga će naslijediti na katedri hvarskih biskupa. 

„U dubokoj zahvalnosti i molitvi sam danas povezan s Janjevom, Dubrovnikom i Zagrebom: moje je porijeklo iz Janjeva na Kosovu, najstarije hrvatske, dubrovačke dijaspore; s Dubrovnikom je povezan moj svećenički život; a sa župom sv. Ivana XXIII., pape, u zagrebačkoj Dubravi povezan je život moje obitelji i dio moga pastoralnog angažmana, kao i služenje kroz ovu godinu na službi u Tajništvu HBK”, rekao je dr. Palić. 

Također je uputio pozdrav svim svećenicima, redovnicama, redovnicima, vjernicima laicima i svim ljudima dobre volje Hvarske biskupije, na sva tri njezina otoka: Hvaru, Braču i Visu, poručivši: „Molim Gospodina, da nam korake učvrsti i daruje snagu u izgradnji Kraljevstva Božjega i u naviještanju Božje ljubavi i milosrđa.” Istaknuo je da je ovih dana proživljavao duboku duhovnu povezanost s mučenicima bl. fra Serafinom Glasnovićem Kodićem i bl. don Antonom Muzićem, kao i slugom Božjim fra Alojzijem Palićem. 

„Duhovnu povezanost osjećam i s biskupom Fulgencijem Carevom, nekada skopskim nadbiskupom (1879. – 1888.), biskupije u kojoj sam rođen i kasnijim hvarskim biskupom (1888. – 1901.), kao i fra Antunom Maroevićem, rodom iz Starigrada na Hvaru, čiji mučenički zemni ostaci počivaju u sjeni Gospina svetišta u Letnici, koji je, uz ne male patnje, hrabro naviještao Evanđelje Kristovo i zauzimao se za ljudska prava i dostojanstvo katolika na Kosovu”, rekao je dr. Palić. Svoju službu povjerio je zagovoru i pomoći Blažene Djevice Marije, čiji je zagovor kao dijete molio pred likom Gospe Letničke, sv. Nikole biskupa, sv. Vlaha, sv. Stjepana, pape, sv. Prošpera, sv. Jurja i svih svetih Božjih ugodnika.

IKA | Bitno.net