Nansen

Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) dodijelilo je sestri Angélique Namaika najviše priznanje te agencije Ujedinjenih naroda, odnosno nagradu Nansen, priznajući tako vrlo važan rad koji ta redovnica obavlja u Demokratskoj Republici Kongo u korist žena, žrtava nasilja pobunjenikâ Vojske gospodnjeg otpora. Voditelj spomenutoga povjerenstva Ujedinjenih naroda António Guterres – kako javlja agencija Fides – redovnicu je nazvao pravom junakinjom koja pokazuje da i samo jedna osoba može promijeniti život obiteljî izmučenih ratom.

Prema podatcima iz izvještaja Visokoga povjerenstva Ujedinjenih naroda za izbjeglice, više od 320.000 ljudi primorano je napustiti zapadno područje Demokratske Republike Kongo, a Centar za reintegraciju i razvoj u gradu Dungu, koji vodi sestra Angélique, promijenio je život više od 2000 ženâ i djevojakâ koje su bile primorane na bijeg, a koje su pobunjenici podvrgnuli mučenju. Sestra je Angélique izjavila da će zahvaljujući toj nagradi, još izbjeglih osoba u Dungu moći primiti pomoć koja im je potrebna.

– Neću nikada prestati činiti sve što je moguće kako bih im vratila nadu i pružila mogućnost da se vrate životu – istaknula je redovnica, koja će 30. rujna u Ženevi primiti nagradu, a 2. će ju listopada primiti papa Franjo.

Podsjetimo da ‘Nagradu Nansen za izbjeglice’, poznatu i kao ‘odličje Nansen’, Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice dodjeljuje svake godine, pojedincima i skupinama, kao priznanje za „izvanrednu službu u korist izbjeglica“. Nagrada nosi ime po Fridtjofu Nansenu, glasovitomu norveškom istraživaču, znanstveniku i političaru, koji je bio prvi visoki povjerenik za izbjeglice Lige narodâ, odnosno Društva narodâ, koje je poslije naslijedila Organizacija ujedinjenih naroda. Do sada je jedino Kanada tu nagradu primila na razini države. (rv/bitno.net)