Britanski ministar obrazovanja Damian Hinds izjavio je kako će roditelji svoju djecu od sada moći ispisati s nastave seksualnog odgoja. Inače, njegova prethodnica Justine Greening inzistirala je na obaveznom i univerzalnom seksualnom obrazovanju, što je rezultiralo velikom zabrinutošću vjernika. Naime, na nastavi seksualnog odgoja djeca od četiri godine bila su prisiljena slušati vrlo detaljna predavanja o spolu i seksualnim odnosima.

Damian Hinds je za Sunday Times izjavio: „Utvrdili smo pravilo prema kojemu roditelji mogu povući djecu s nastave spolnog odgoja. Međutim, sva djeca i dalje će morati slušati onaj dio kurikuluma koji se donosi na ljudsku reprodukciju.”

Britanska vlada je prije godinu dana uvela obavezan spolni odgoj za sve škole u Engleskoj. Plan je bio da se gradivo prilagodi dobi djece. Bivša ministrica je najavila kako će se djeca u školama učiti o opasnostima pornografije na internetu i o seksualnom zlostavljanju. Međutim, jedan dio britanske javnosti smatra kako teme nisu bile prilagođene djeci, koja s četiri godine uče o spolnim odnosima, ali i promiču rodnu ideologiju, pa je zahtijevao da predmet ne bude obavezan, nego izboran.

Kada je politički urednik Sunday Timesa zaključio da Hinds ustvari preusmjerava politiku svoje prethodnice, Hinds je kao znak odobravanja slegnuo ramenima.

Hinds je također najavio kako planira ukinuti odredbe o kvoti prijema učenika koje su sprječavale otvaranje novih katoličkih škola.

Prema postojećim regulativama, vjerske škole moraju primiti najmanje 50 posto učenika druge vjere. Katolička Crkva smatra da je ova odredba u izravnom sukobu s Kanonskim pravom, jer bi to značilo da bi škole, u kojima je više od 50 posto katolika, morale otpuštati djecu.

Inače, ministar Hinds se školovao na Koledžu svetog Ambrozija, zatim u Katoličkoj gimnaziji u Cheshireu te na Sveučilištu Oxford. Oženjen je i otac troje djece. Godinama je bio podupiratelj i zagovornik vjerskih škola. „U mojem interesu je da škole postanu dobra mjesta. To se, naravno, odnosi i na vjerske škole. Ako postoji interes roditelja za stvaranja takvih mjesta, onda takve škole moramo stvoriti.“

Rašeljka Zemunović | Bitno.net