Sud

Ovaj tjedan pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu započeo je spor čiji će ishod imati odlučujuće posljedice po stanje vjerskih sloboda u europskim državama. Četvoro britanskih kršćana podnijelo je tužbu pred Sudom jer su zbog izražavanja svojih vjerskih uvjerenja bili diskriminirani na svojim radnim mjestima. Nadia Eweida, zaposlenica British Airwaysa, poslana je 2006. na neplaćeni dopust jer je odbila prekriti križ koji je nosila na lančiću oko vrata. Slična stvar dogodila se i medicinskoj sestri iz Devona Shirley Chaplin koja je degradirana na poslu jer je nosila križ za koji britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) tvrdi da je neprikladan iz “zdravstvenih i sigurnosnih razloga”. Lillian Ladele matičarka je iz Londona koja je kažnjena jer je odbila vjenčavati istospolne parove. Četvrti slučaj vezan je uz Garyja McFarlanea, bračnog savjetnika iz Bristola, koji je svojim nadležnima odbio potvrditi kako će seksualno savjetovati homoseksualne parove zbog čega je dobio otkaz.

Svi oni već su ranije podnijeli tužbe pred sudovima za radne sporove u Britaniji i izgubili su pojedinačne sporove, a sada su zajedno došli pred Europski sud za ljudska prava, pozivajući se na Europsku konvenciju za ljudska prava i njezine članke 9. (koji definira vjerske slobode) i 14. (koji zabranjuje diskriminaciju). Britanski kršćani navode kako su im prava zajamčena tom konvencijom uskraćena, prvo na njihovim radnim mjestima, a potom i odlukama britanskih sudova. Britanski mediji naglašavaju kako će, presudi li sud u Strasbourgu u korist kršćana, to imati posljedice na antidiskriminacijsko zakonodavstvo u Britaniji koje je u nekoliko zadnjih godina bilo kritizirano zbog pojedinih odredbi koje za učinak imaju potiskivanje izražavanja vjerskih osjećaja iz javne sfere i to uglavnom radi protežiranja seksualnih manjina.

“Ostavite svoja vjerska uvjerenja doma ili nađite drugi posao”, rekao je otprilike James Eadie, odvjetnik koji zastupa vladu, na prvoj raspravi održanoj u utorak pred sudom u Strasbourgu, pojašnjavajući stajališta vlade Davida Camerona o ovom pitanju i pri tome je zapanjio britanske kršćane.

“Moja vjera nije nešto što mogu obući, a potom skinuti i ići na posao. Ona je sa mnom neprestano, ona je moj identitet, ono što jesam. Ne mogu je mijenjati”, rekla je medicinska sestra Shirley Chaplin dodajući kako ju je pravno obrazloženje britanske vlade uvrijedilo.

Mediji su napali i britanskog premijera Camerona zbog licemjerja jer je samo prije dva mjeseca u donjem domu parlamenta rekao kako su vjerske slobode važne, te kako će se zauzeti da vjernici mogu nositi religijske simbole na poslu. Sada odvjetnici koji zastupaju njegovu vladu govore nešto sasvim suprotno.

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

Potporu britanskim kršćanima u sporu dao je nekadašnji duhovni poglavar Anglikanske crkve Lord Carey u svojoj kolumni u Daily Mailu.

“Za vrijeme većeg dijela mog života uvjerenja ovih četvoro kršćana priskrbila bi im poštovanje njihove okoline. Sada, međutim, oni i mnogi drugi tretirani su kao novi ‘heretici’. Čini se kako ‘sekularna inkvizicija’ neće dopustiti nikakva odstupanja od pravovjerja ravnopravnosti i različitosti”, napisao je bivši nadbiskup Canterburryja i dodao kako u Britaniji “biti vjernikom postaje preprekom za zaposlenje u javnim službama”.

Sekularističke udruge u Britaniji već su panično upozorile kako pozitivna presuda za kršćane “može promijeniti hijerarhiju ljudskih prava u Britaniji, s religijom koja će sve poremetiti”. Očito je – “kulturna revolucija” koja traje već nekoliko godina u Britaniji i čiju su oštricu “društvenih promjena” najviše osjetili upravo kršćani, mogla bi biti zaustavljena presudom iz Strasbourga. Europski sud za ljudska prava još nije najavio datum presude, ali očekuje se da će ona biti donesena u idućih nekoliko tjedana.

Goran Andrijanić

Foto: Shutterstock.com