Vlada

Britanska vlada će se tako u slučaju dvije uposlenice koje traže svoje pravo na isticanje kršćanskih simbola na radnom mjestu svrstati na stranu poslodavca. Zabrana isticanja križa na radnom mjestu nije diskriminacija na vjerskoj osnovi, stav je koji britanska vlada planira zagovarati, zato što se ne radi o “obveznom” obredu pripadnika kršćanske vjere. Poslodavci, smatra britanska vlada, imaju puno pravo zabraniti isticanje križeva na radnom mjestu i otpustiti radnike koji se ove odredbe ne pridržavaju.

Lord George Carey, bivši nadbiskup Canteburyja, žestoko je reagirao naspram ovakvog stajališta vlade. Istakao je da vlada pokušava zavesti diktaturu nad kršćanima, te da je ovo samo još jedan pokazatelj kako kršćanska vjera postaje diskriminirana u svakodnevnom javnom životu.

Tužitelji pak drže da je pravo kršćana na isticanje križeva, odnosno raspela zajamčeno člankom 9. Europske konvencije o ljudskim pravima. U tom članku stoji da svatko ima pravo na vjersku slobodu, a ta sloboda uključuje i pravo na slobodno prakticiranje vjerskih obreda i širenje svojih vjerskih uvjerenja.

Odvjetnici Nadije Eweida i Shirey Chaplin, dvije Britanke kojima je zabranjeno isticanje križa na radnom mjestu, tvrde da britanska vlada svojim stajalištem granicu postavlja previsoko. Također ističu da su kršćani u Britaniji manje zaštićeni od pripadnika ostalih vjerskih skupina. Sikhima, primjerice, nije zabranjeno nositi turbane, isto kao što muslimani slobodno šetaju naokolo u hidžabima.

Ovaj se slučaj vuče još iz 2006. godine kada je zrakoplovna kompanija British Airways suspendirala danas 61-godišnju Eweida zbog kršenja propisa o odijevanju na radnom mjestu. Zaposlenici BA-ja obvezni su nositi propisane uniforme, te im je isticanje raspela na radnom mjestu zabranjeno. Sličan je i slučaj 56-godišnje medicinske sestre Chaplin, koja je također suspendirana s radnog mjesta jer je odbila skinuti križ koji je nosila na lančiću oko vrata.

Bitno.net