Britanski Ured za embriologiju i ljudsku plodnost, državno tijelo koje regulira to medicinsko područje, odobrilo je genetske pokuse na ljudskim zametcima, što su bioetičari opisali kao “idući korak prema stvaranju genetski modificirane djece”.

Riječ je o prvom takvom zakonu na svijetu, donesenom na zahtjev Instituta Francis Crick i tamošnjeg znanstvenog tima koji se bavi genetskim pokusima nad ljudskim zametcima. Zagovornici takvih pokusa tvrde kako će oni učiniti da više doznamo o ranoj fazi razvitka čovjeka, te pomoći usavršavanju metoda liječenja neplodnosti ili sprječavanju spontanih pobačaja.

Bioetičari, međutim, upozoravaju kako dopuštanje modificiranja gena kod zametaka donosi puno više štete, te kako je riječ o “igranju boga” i daljnjem koraku prema stvaranju “djece po narudžbi” i sličnih etičkih spornih postupaka.

“Sljedeći korak bit će kloniranje ljudskih zametaka, stvaranja zametaka ljudsko-životinjskog podrijetla ili onih koji potječu od troje roditelja. Obećanja kako će ova istraživanja pomoći u liječenju bolesti slušali smo i ranije kada su se donosile slične odluke i uvijek su bila pretjerana i ostala neispunjena”, izjavio je prof. Andrew Jones, direktor Anscombe Bioethics Center, katoličkog bioetičkog instituta.

Jones tvrdi kako je riječ tek o novom nizu etički spornih pokusa na čovjeku u najranijoj fazi njegova razvoja.

“Prava obećanja koja nam pruža tehnika genetskih pokusa tiču se etičkog i djelotvornog traženja načina liječenja djece i odraslih oboljelih od bolesti koje su u ovom trenutku neizlječive. Istraživanja se trebaju fokusirati na genetsku somatičku terapiju koja će biti sigurna i djelotvorna, a ne na destruktivne pokuse na embrijima”, rekao je znanstvenik.

Osim ukazivanja na to kako smo se opasno približili eugeničkom genetskom inženjeringu, bioetičari ukazuju i na činjenicu kako zametci s kojima se eksperimentira bivaju kasnije uništeni. Riječ je o zametcima koji su nastali u proceduri medicinski potpomognute oplodnje, pa su roditelji dali dopuštenje za njihovo korištenje u ovim pokusima.

Metoda genetske modifikacije temelji se na dodavanju ili brisanju gena iz DNK ili kombiniranju raznih gena. Od samoga početka upozoravalo se na opasnosti takve metode koja mora biti vođena najvišim etičkim standardima.

Pokušaji genetske modifikacije nad ljudima već su rađeni u Kini, ali ovo je prvi put da ju je neka zemlja dopustila zakonom.

G. An. | Bitno.net