– Ljudi iz Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih ‘Ivan Pavao II.’ iz Sarajeva čuli su za nas. Došao mi je poziv i pitanje bih li ja sudjelovao u tome, a ja sam objeručke prihvatio jer je to jedinstvena prilika i za djecu, a i za mene samoga velika čast – kaže Ismar Porić, voditelj zbora i autor glazbe spomenute pjesme, napisane za prošlogodišnju kampanju pomoći žrtvama poplava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

– Premladi su da bi shvatili. Za nekih pet do deset godina bit će sigurno jako ponosni na sebe, kad se sjete gdje su bili i kome su pjevali – kaže Porić, te dodaje:

–  Znam često kazati kako ovo poput znanstvene fantastike, da bošnjačka i pravoslavna djeca pjevaju katoličkom poglavaru. No, ponosni smo i sretni zbog svega, jer želimo poslati jednu priču u svijet, drukčiju od one kako nas vide – zemlju s teškom ekonomskom, političkom i socijalnom situacijom u kojoj narod nije najsretniji.

Dječji zbor „Superar“ djeluje u sklopu glazbene škole „Kuća dobrih tonova“ otvorene u Srebrenici, u travnju ove godine, a u kojoj oko 220 djece različitih nacionalnosti govori zajedničkim jezikom – jezikom glazbe. Glazbenu školu osnovala je međunarodna inicijativa „Superar“ koju su 2010. godine, po uzoru na poznatu venezuelansku glazbenu inicijaticu El Sistema, pokrenuli Bečka koncertna kuća, Zbor bečkih dječaka i Bečki Caritas, a sve kako bi promovirali glazbenu kulturu među djecom. Nastava u „Kući dobrih tonova“ u potpunosti je besplatna, a djeci je omogućen i besplatan prijevoz i užina. Ipak, glazbeno obrazovanje nije jedini cij ove škole.

– Superar ima misiju okupiti što veći broj djece na jedno sigurno mjesto gdje će moći razvijati svoje ključne životne vještine, a to je samopouzdanje, poštovanje prema drugom, želja za učenjem – objašnjava Porić ističući kako je riječ o multietničkom projektu kroz koji djecu nastoje odgojiti „da budu bolji u svakom pogledu“.

– Trudimo se da im otvorimo vidike, pokažemo da ima puno toga lijepog u svijetu… Imamo želju da Srebrenica jednog dana bude poznata po najboljoj glazbenoj školi u regiji, da budemo svijetla točka u BiH. To se polako ostvaruje. Srebrenica je već zahvaljujući medijskoj pažnji prema ovoj školi dobila drugu sliku, a djeca su ta koja zaslužuju pažnju – naglasio je Porić.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net