Referentica Tiskovnog ureda Subotičke biskupije, Hajnalka Illés, uputila je dobrodošlicu prisutnim novinarima te predstavila značaj ovog velikog događaja za mjesnu Crkvu. Istaknula je da će događaju nazočiti veliki broj vjernika kao i klera Subotičke i drugih biskupija. Osobito važnu ulogu u slavlju čini zajedništvo biskupâ koji će polaganjem ruku uvrstiti imenovanog biskupa Ferenca u zbor nasljednika apostolâ. Obzirom da početak službe novoga biskupa ima značenje i za širu društvenu zajednicu, na konferenciji su predočeni uzvanici iz diplomatskog, političkog, kulturnog i medijskog konteksta. Javnosti su naznačene informacije vezane uz mogućnost izravnog prijenosa putem televizijskih i radijskih postaja te su podijeljene akreditacije za novinare koji će na licu mjesta pratiti događaj.

Na konferenciji za medije ukratko je predstavljeno liturgijsko slavlje biskupskoga ređenja. Svećenici Józsa Gáspár i Dragan Muharem, dali su sažetak važnih trenutaka u obredu ređenja kao i značenja biskupskoga grba i gesla. Oni su naglasili, da još od apostolskih vremena prve Crkve, biskupska služba se predaje polaganjem ruku drugoga biskupa u činu ređenja, odnosno rukopoloženja. Glavni zareditelj će biti zagrebački nadbiskup i metropolit, mons. Dražen Kutleša, koji je i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. Uz njega stoje još dva biskupa koji se nazivaju suzareditelji, a to će ovom prigodom biti mons. Bábel Balázs, kalačko-kečkemetski nadbiskup i metropolita, te mons. Vlado Košić, sisački biskup.

Na koncu je najavljena i svečana Večernja molitva, na kojoj će imenovani biskup pred apostolskim nuncijem mons. Santom Gangemijem položiti ispovijest vjere i prisegu vjernosti. Svima je upućen poziv da nazoče slavlju biskupskoga ređenja, bilo osobnim dolaskom, bilo putem medija.