– Započinjemo s projektom uz Jubilej u kojemu je milosrđe shvaćeno kao oprost duga. Imamo mnogo obitelji koje su zbog ekonomske krize upale u velike probleme – izjavio je za Tv2000 ravnatelj Nacionalnog ureda za pastoral obitelji Talijanske biskupske konferencije don Paolo Gentili.

Gentili je priznao kako mnoge obitelji jedva podmiruju svoje obveze, a posebno je bolan posljednji račun koji „suzu pretvara u rijeku“.

-Nastojimo osobito u velikim gradovima, počevši od Rima koji će na poseban način živjeti Jubilej, stupiti u kontakt s različitim poduzećima koji na neki način određuju svakodnevicu – struja, plin, telefon – te vidjeti kako kroz pomoć Crkve koja je uvijek pomagala, a koja je sada na poseban način pozvana učiniti još i više, podmiriti dugove kako bi obitelji ‘prodisale’ i krenule od početka – kazao je don Paolo.

Rimska biskupija već je započela s pomaganjem. Zahvaljujući Obiteljskom fondu koji raspolaže sa 500 tisuća eura mnoge obitelji zapale u probleme konačno će dočekati rasterećenje. U prvom redu pomoć je upućena obiteljima čiji su članovi ostali bez posla, a kojima zbog nemogućnosti otplate dugova prijeti deložacija.

Podsjetimo kako je u ožujku ove godine Talijanska biskupska konferencija pokrenula projekt pomoći obiteljima i malim poduzetnicima u obliku mikrokredita. Riječ je zapravo o ‘oživljavanju’ projekta pokrenutog na početku svjetske financijske krize 2009. godine, a zahvaljujući kojem je u suradnji sa grupom Intesa San Paolo u posljednje četiri godine ukupno osigurano više od 26 milijuna eura kredita. Ovakvu inicijativu najprije je pokrenula Milanska nadbiskupija 2008. Godine. Tada je u sklopu projekta pod nazivom „Fond za obitelj i posao“ potrebitima isplaćeno ukupno 1,2 milijuna eura pomoći.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net