Biskup Springfielda, glavnog grada američke savezne države Illinois, donio je odluku prema kojoj katolički zastupnici zbog svojeg djelovanja u donošenju Zakona o reproduktivnom zdravlju ne mogu primati svetu pričest unutar te biskupije. Biskup Thomas Paprocki je također odredio da oni katolički zastupnici koji su podržali ovaj zakon ne bi trebali primiti pričest dok se ne pokaju i ispovjede, donosi Catholic Herald.

„U skladu s kanonom 915… predsjednik Senata John Cullerton i predsjednik Predstavničkog doma Kongresa Illinoisa Michael J. Madigan koji su omogućili donošenje Zakona o pobačaju, kao i Zakona o reproduktivnom zdravlju, ne smiju primiti svetu sričest u biskupiji Springfield jer su uporno ustrajali u promicanju odvratnog čina i vrlo teškog grijeha pobačaja, o čemu svjedoči utjecaj koji su njih dvojica izvršili na svojim vodećim pozicijama i svojim učestalim glasovanjem i ustrajnom javnom potporom prava na pobačaj tijekom dužeg perioda“, napisao je biskup Paprocki u uredbi od 2. lipnja.

Biskup je dodao kako ovi političari mogu ponovo pristupiti svetoj pričesti tek nakon što se iskreno pokaju i u budućnosti prikladno podnesu zadovoljštinu za štetu i sablazan, ili barem ozbiljno obećaju kako će to učiniti.

Ova dvojica demokrata su imala važnu ulogu u donošenju Zakona o reproduktivnom zdravlju, a sporan zakon bi trebao stupiti na snagu kada ga potpiše guverner J.B. Pritzker. U tom zakonu stoji kako se pobačaj proglašava temeljnim pravom te se njime uklanjaju propisi o klinikama za pobačaje i liječnike.

Novi zakon ženi dopušta pobačaj u bilo kojem trenutku trudnoće i iz bio kojeg razloga te uklanja sve kaznene sankcije protiv liječnika koji obavljaju pobačaje. Novi zakon također proširuje pokrivenos osiguranja na pobačaje i kontracepciju.

Biskup je ovim dekretom svećenicima i đakonima naložio da se uzdrže od davanja sakramenta euharistije Cullertonu i Madiganu, dvojici katoličkih političara koji su imali istaknutu ulogu u donošenju ovog zakona. U svojem priopćenju je izjavio kako je svjestan da će pojedinci,nakon ove odluke početi ukazivati na propuste Crkve u slučajevima zlostavljanja djece.

„Isti opravdani bijes, koji osjećamo zbog zlostavljanja nedužne djece, trebao bi u nama stvoriti i otpor protiv legalizacije ubojstva nedužne djece. Grijesi Crkve ne smiju promijeniti objektivnu stvarnost prema kojoj je ubojstvo bespomoćne djece predstavlja krajnje zlo“, istaknuo je biskup.

U nastavku je objasnio kako Crkva razumije da su neplanirane trudnoće popraćene strahom i brojnim problemima. „Naša je dužnost da kao društvo budemo uz trudnice, da im pomažemo na sve moguće načine i osnažimo ih u donošenju odluke za život. To uključuje i kontinuiranu podršku majci i njezinom djetetu nakon rođenja. Dijete u maternici ne smije predstavljati problem jer je ono dar od Boga“, poručio je biskup.

Naposljetku je zahvalio svim onim zastupnicima koji su se usprotivili „ovom barbarskom činu“ i glasovali protiv ovoga takona. “Čestitam im na njihovoj hrabrosti kojom pronose istinu da temeljno pravo, u kojem svi moramo uživati, jest upravo pravo na život”, zaključio je biskup Thomas Paprocki.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net