Biskup Tawadros

Pomoćni biskup Beherie, Tawadros, novi je koptski pravoslavni patrijarh koji nasljeđuje Shenoudu Trećega. Njegovo je ime slučajno izvukao jedan dječak, na svršetku svečanoga slavlja u koptskoj katedrali u Kairu. Patrijarh Tawadros ima 60 godina, diplomirao je farmaciju, a egipatski mediji posebno ističu njegove teološke sposobnosti i pastoralni rad s mladima. Tawadros je 118. koptski pravoslavni patrijarh, ali prvi nakon Mubaraka, dok su na vlasti braća muslimani koji su čestitali novom patrijarhu.

O važnosti njegova izbora, za Radio je Vatikan telefonom iz Kaira govorio msgr. Barnaba El Soryany, biskup koptsko-pravoslavne biskupije svetoga Jurja u Rimu, koji je taj izbor nazvao pravim darom za sve ljude. Očekujemo da će ići putom pape Shenoude III., od kojega je primio poduku i čiji je duhovni sin.

Na novinarovu primjedbu da je izbor patrijarha vrlo važan za kopte, posebno u Egiptu, u sadašnjoj vrlo osjetljivoj situaciji, biskup je napomenuo da je novi patrijarh vrlo mirna osoba koju mnogi vole; od ljudi koji su ga samo upoznali, do onih koji su s njim, ili koji su radili zajedno s njim. Nadamo se da će s patrijarhom Tawadrosom Crkva ići naprijed s dijalogom, jer on mnogo nade ulaže upravo u dijalog – rekao je biskup El Soryany.(rv/bitno.net)