techno_party_2

Ovaj vikend u poljskom gradu Kołobrzegu, na obali Baltičkog mora, održat će se veliki techno festival na kojem će se okupiti desetci tisuća mladih iz zemlje i inozemstva. Osim ravera i srodnih im subkultura, za “žestoki” vikend priprema se i nešto drugačija mladež – oko 300 katoličkih vjernika koji će doći na festival i tamo evangelizirati i navješćivati Isusa započeli su jučer duhovne vježbe na kojima se pripremaju za taj nimalo jednostavan zadatak.

Kako je izvijestio katolički tjednik Gosc Niedzielny,”Isusova luka” ime je ove evangelizatorske akcije, a njezin glavni inicijator je biskup koszalinsko-kołobrzeski Edward Dajczak, koji i predvodi ovaj duhovni seminar pripreme za evangelizaciju. Dajczak je i u prošlosti bio duhovni mentor ovakvih akcija, pa je osmislio Przystanek Jesus, akciju u sklopu koje mladi laici i svećenici dolaze na veliki rock festival Przystanek Woodstock i tamo razgovaraju s mladim posjetiteljima o vjeri i Isusu. Rezultat je često zapanjujuć – evangelizatori pričaju o velikom broju mladih koji se nakon dugih godina okretanja od Crkve ispovijedaju i primaju pričest, ili prvi put u životu odluče slijediti Isusa. Nekada se dogodi i da naprosto slušaju o Bogu i Njegovoj ljubavi, bez ikakve vidljive promjene, ali plodovi dolaze kasnije i oni o tome svjedoče.

Sada je biskup Dajczak odlučio evangelizatore poslati i na techno party, gdje je ozračje još teže za evangelizaciju i gdje ima još više alkohola i narkotika koji su neizostavan dio techno subkulture. Usporedbe radi, riječ je o događanju sličnom Ultra festivalu koji se nedavno događao u Splitu i na Hvaru. Slogan evangelizatorske akcije jest “Idi i reci što je učinio Gospodin”. Evo kako ga je Deajczak objasnio:

“Kada u evanđelju čovjek kojeg je Isus ozdravio želi poći  za njim, On mu govori da se vrati svojima i ispriča o onome što mu je Isus uradio. I nama je tako činiti. Ako želimo evangelizirati, treba učiniti sve što je u našoj moći i odgovoriti ljubavlju na sve ono dobro što nam je Gospodin učinio. Onda možemo ići drugima i pričati o tome”, poručio je biskup.

Osim molitve i pouke, na duhovnoj obnovi održat će se i seminari iz raznih područja koja mogu pomoći evangelizatorima da dođu do mladih na festivalu i na odgovarajući im način navijeste Isusa: glazbom, plesom, slikarstvom ili fotografijom. Kako je biskup rekao, “Duh dozvoljava da unutar Crkve postoje različiti darovi”.

“Moramo prepoznati svaki dar koji nam je Bog dao. Moramo zapamtiti da u njima nema naše zasluge. Zaboravimo li to, čak i najmoćniji talenti bit će upotrijebljeni protiv Njegove Crkve. Sve je to dar za zajedničko dobro”, rekao je Dajczak i ustvrdio “kako se katolici moraju vratiti u duh prvotne Crkve”.

“Tada je u najvažnijim stvarima vladalo potpuno jedinstvo, a u onim od manje važnosti sloboda. Ali, u svemu je bila i ljubav. Stvarajući različitost, moramo raditi sve za Isusa i ljude kojima smo poslani. Moramo im prići s velikim poštovanjem i ljubavlju, kako je Isus prilazio ljudima. Ova duhovna obnova ima za cilj da svatko od nas otkrije u srcu ono što je Gospodin tamo stavio i nauči se dijeliti to s drugim ljudima. Onaj tko ne upozna uskrslog Krista, ne može evangelizirati”, rekao je biskup evangelizatorima i poželio im da dopuste Duhu Svetom da ih napuni ljubavlju Gospodina, kako bi tu ljubav dalje širili.

Duhovna obnova traje do četvrtka, a potom evangelizatori kreću na plaže gdje se događa festival Sunrise. Pratimo ih u molitvama.

Goran Andrijanić | Bitno.net