TanzanijaFoto: IKA
Kotorski biskup Ilija Janjić u pratnji svećenika don Roberta Tonsatija, po drugi puta je posjetio župu Ujewa i njezine filijale kojima upravlja hrvatski misionar u Tanzaniji don Ante Batarelo. Svećenicima i biskupu pridružile su se i hrvatske volonterke Katerina Bakran, dr. med., i Marija Bolfan, studentica medicine, koje će volontirati dva mjeseca u Ujewi. Glavna svrha posjeta toj dalekoj zemlji bila je podjela sakramenta potvrde te pastirska i prijateljska potpora vjernicima i župniku.

Sakrament potvrde primilo je 475 krizmanika na četiri mise slavljene u Rujewi 10. kolovoza, u Ujewi 11. kolovoza, Mahongoleu 17. kolovoza i Isunuri 18. kolovoza. U desetodnevnom pohodu kotorski biskup imao je priliku iscrpno se upoznati s prilikama i životom mjesne Crkve kroz obilazak obližnjih sela i gradova te brojne susrete s predstavnicima Crkve, crkvenih institucija i vjernicima. Župnik domaćin Batarelo koji već 37 godina pastoralno djeluje u Tanzaniji i upravlja župom Ujewa koja ima 16.000 vjernika i 21 filijalu, opsežno je približio problematike života mjesne Crkve. U sklopu iste župe djeluje crkveni zdravstveni centar, stolarska radionica i škola za švelje koje je biskup također posjetio.

Biskup s pratnjom nazočio je i prezbiterskom ređenju u gradu Igurusi, posjetio osnovnu školu Katehetskih sestara sv. Ane (St. Anne’s Catechetical sisters) koju pohađa oko 500 učenika, te srednju školu braće montfortanaca gdje se odgaja oko 700 učenika.

Osobit dojam na sve hrvatske posjetitelje ostavile su srdačna dobrodošlica i radost koju su tanzanijski vjernici iskazivali pri svakom susretu. Svečane afričke mise popraćene karakterističnim energičnim pjevanjem, spontanim klicanjem na biskupove poticaje, plesovima te prinosima darova u naravi, poput plodova zemlje, životinja, tkanina, rukotvorina i drugih izričaja lokalne kulture, bile su nadasve upečatljive.

Na povratku u domovinu biskup Janjić kratko se zadržao u župi Dakawa, na kojoj djeluju hrvatski misionari don Nikola Sarić i don Dražen Klapež. (ika/bitno.net)