“Htio bih da se u ovoj Godini milosrđa Lech Wałęsa ispriča svima kojima je učinio nešto loše, te da istodobno oprosti svima koji ga sada napadaju”, izjavio je metropolita gdański Sławoj Leszek Głodz upitan za komentar skandala koji je izbio nakon otkrića novih dokumenata o suradnji bivšeg vođe Solidarnosti i nekadašnjeg poljskog predsjednika s komunističkim tajnim službama.

Poljska javnost već se nekoliko dana ne stišava od žestokih rasprava nakon što su u dokumentima nedavno preminulog komunističkog generala Czeława Kiszczaka pronađeni papiri koji precizno evidentiraju suradnju Wałęse s komunističkim kontraobavještajnim službama u razdoblju od 1970. do 1976. U papirima se tako nalazi evidencija o isplatama koje je kasniji vođa Solidarnosti dobijao za davanje informacija o svojim kolegama iz oporbenog pokreta. Priča o njegovoj suradnji sa SB-om (Służba Bezpieczeństwa) već je i ranije bila eksploatirana u javnosti (o tome je napisano i nekoliko povjesničarskih radova), ali ovo je prvi put da je to potkrijepljeno potpuno preciznim dokumentima za koje je Institut nacionalnog sjećanja, organizacija koja se bavi verificiranjem lustracije, utvrdio da su autentični. Treba napomenuti kako dosad otkriveni dokumenti pokazuju i kako je nakon 1976. Wałęsa prekinuo suradnju sa SB-om, što znači da u vrijeme vrhunca pokreta Solidarnosti nije bio u kontaktu s komunistima.

Sada se oglasio i nadbiskup Gdańska, grada iz kojeg je krenuo oporbeni pokret Solidarnost koji je okončao komunističku vladavinu u Poljskoj i u kojem živi Wałęsa.

“Vrijeme je da se cijela ta stvar konačno završi, radi Boga i radi ljudi, te da se prepusti Božjem milosrđu. Inače će iza nje ostati krvava rana. Godina milosrđa izvrsna je prigoda za to. Jer Bog svojim milosrđem prekriva ljude i njihove slabosti. Volio bih da se Wałęsa, ako osjeća potrebu u srcu za tome, ispriča svima koje je povrijedio jer nije govorio punu istinu, te da istodobno oprosti onima koji ga napadaju. Da, prije svega, povjeruje Božjem milosrđu i da moli za zagovor sv. Ivana Pavla II. koji mu je vjerovao i volio ga. A tome smo svjedočili”, rekao je nadbiskup podsjećajući na dobar odnos koji su svojedobno imali sveti papa i vođa Solidarnosti.

Nadbiskup je rekao kako svima, pa i samom Wałęsi, odgovara da istina izađe na vidjelo i da svi arhivi budu što prije otvoreni.

Lech Wałęsa, inače, demantira bilo kakvu suradnju sa SB-om, što je činio i ranije. Slično je reagirao i na poziv na pokajanje svoga nadbiskupa, tvrdeći kako je neosnovano izjaviti da je on nekome učinio nešto loše.

Goran Andrijanić | Bitno.net