pelene

Poznati svjetski brend u reklami je želio predstaviti novu liniju pelena za dječake i djevojčice, prikazavši dvoje djece: dječaka u plavoj i djevojčicu u ružičastoj majici.

„Ona će razmišljati kako biti lijepa, a on kako dati gol. Ona će tražiti nježnost, a on avanture. Ti ćeš se skrivati, a on će te tražiti. Tako maleni, a već različiti“, glasila je reklama koja je upravo zbog prikazivanja ovih svakome vidljivih razlika između dječaka i djevojčica proglašena seksističkom.

Protivnici reklame odmah su pokrenuli peticiju te prikupili oko 6.400 potpisa za njezino uklanjanje, no istovremeno je pokrenuta i druga peticija u kojoj je preko 30.000 ljudi izrazilo svoju podršku. Ipak, unatoč velikoj podršci reklama je uklonjena odlukom Agencije za nadzor reklama i to „zbog povrede kodeksa o reklamnim sadržajima“ u dijelu „moralnih, građanskih, vjerskih uvjerenja“, te „dostojanstva osobe“.

Uklanjanje reklame oštro je osudila talijanska udruga „La Manif Italia“ u čijem dopisu stoji kako odluka Agencije predstavlja prilagođavanje novim mjerilima rodne teorije prema kojima ukazivanje na razlike između muškarca i žene predstavlja „herezu“.

Spomenimo kako je u Italiji u tijeku burna rasprava oko zdravstvenog odgoja u školama kojega većina Talijana smatra neprihvatljivim jer je, baš poput onog uvedenog u hrvatske škole, utemeljen na rodnoj ideologiji. Također, u tijeku je i rasprava o istospolnim zajednicama koje bi, prema predloženom nacrtu ‘Cirinnà’, praktički bile izjednačene s bračnom zajednicom. Nezadovoljstvo zbog ove ideološke kolonizacije nedavno je na rimskom Trgu sv. Ivana Lateranskog iskazalo preko milijun Talijana.

Ne čudi stoga da je i ova po sebi bezazlena reklama za dječje pelene izazvala ovako burnu raspravu. Ipak, zabrinjava što talijanske državne institucije, baš kao i naše, pristaju uz ovu očitu ideološku kolonizaciju na koju je toliko puta upozorio i papa Franjo.

“Seksističku” reklamu možete pogledati ispod, a svoj glas podrške Huggiesu, a protiv ideološke kolonizacije, možete dati NA LINKU!

Miodrag Vojvodić|Bitno.net