“Ulica me dovela do Crkve, a Crkva me na tu ulicu vratila” – tako svoju životnu priču opisuje Claude Paradis, 57-godišnji svećenik iz kanadskog grada Montreala koji je svoje zvanje posvetio beskućnicima, onima potrebitima čiju situaciju dobro razumije jer je i sam svojedobno – živio na ulici.

Mediji su prenijeli nadahnjujuću priču o kanadskom svećeniku koji je ovo došašće proveo na ulici – živeći s beskućnicima. Učinio je to, kako kaže, u znak solidarnosti s njima, kako bi im dao do znanja da je tu za njih i da je spreman odgovoriti na njihove potrebe.

Naravno, još jedan učinak njegova spavanja na ulici bio je svraćanje pozornosti medija i javnosti na problem beskućništva koji tako često izlazi iz fokusa našeg interesa.

Paradis je došao u Montreal prije 25 godina, iz gradića Cowansville gdje je radio kao bolničar. U Montrealu je prošao kroz životnu krizu, nije mogao pronaći posao, a uskoro je počeo živjeti na ulici. U priču je ušla i ovisnost – droga i alkohol. Našao se na dnu, sa suicidalnim mislima i bez želje za da nastavi živjeti.

Ono što se tada dogodilo, u vrijeme najveće životne krize, bio je jak susret s Bogom i Božjim milosrđem koji je promijenio sve.

“U jednoj maloj pokrajnoj ulici koja je bila napuštena, prolazio sam pokraj male crkve. Nešto me natjeralo da se zaustavim i uđem unutra”, ispričao je o svom obraćenju.

To je bio početak njegova duhovnog puta. Shvatio je kako ne želi umrijeti nego postati “čovjek Crkve”.

Vlč. Paradis danas je voditelj organizacije Notre-Dame-de-la-rue (Naša Gospa od ulice) koja se bavi pastoralom beskućnika. Svećenik redovito pomaže materijalno onima koji žive na ulicama, ali ih i ispovijeda, slavi misu s njima i vodi katoličke obrede pokopa.

Njegov pastoralni rad ima potporu njegova nadbiskupa Christiana Lépinea kao i gradskih vlasti.

“Naša misija jest ohrabriti te ljude. Idemo među njih, razgovaramo s njima i molimo se”, rekao je svećenik za medije.

Na koncu dodajmo kako kanadski svećenik nije jedini koji je došao na ideju provođenja došašća s beskućnicima.

Prije nekoliko godina to je napravio i hrvatski pavlin p. Marko Glogović kada je zadnji tjedan došašća proveo s beskućnicima u Karlovcu.

“Isus je uvijek odlazio među prezrene i odbačene, a ne na dvorove i među moćnike. Upravo to je poslanje Crkve i moje osobno. Htio sam iskusiti ovaj život, pokazati ljudima da Crkva nije samo među zidovima župnih ureda i sakralnih građevina”, rekao mi je tada.

To je bilo prije šest godina, dvije godine prije nego što će papa Franjo pozvati svećenika da izađu na “periferije društva”, među one najpotrebitije.

Pogledajte video (na francuskom) koji opisuje pastoral vlč. Paradisa koji je izjavio:

“Ulica je mjesto gdje želim biti, tamo želim i umrijeti.”

Portrait de l’abbé Claude Paradis

Il était itinérant, puis il est devenu prêtre. Maintenant, il aide les plus démunis.

Portrait de l’abbé Claude Paradis.

Posted by Le Téléjournal 18 h on 16. prosinca 2016

Goran Andrijanić | Bitno.net