Benin se priprema ugostiti Papu, koji sutra oko 15 sati stiže u međunarodnu zračnu luku u Cotonouu, posvećenu kardinalu Bernardinu Gantinu. Bit će to 22. međunarodno putovanje Benedikta XVI., drugo u Afriku, koje se odvija u okviru proslave 150. obljetnice evangelizacije Benina. Među glavnim događajima ovoga putovanja bit će predaja Apostolske pobudnice, koja je plod Biskupske sinode za Afriku, te posjet grobu kardinala Gantina u katedrali Ouidaha i gradskom sjemeništu, prvom u zapadnoj Africi.

Papa Benedikt XVI

Benin je zemlja duginih boja, košarica voća koje žene ponosno nose na glavama, i neuništivih mopeda koji se proizvode u gradu Cotonou, industrijskom središtu, čiji će stanovnici sutra dočekati papu Benedikta XVI. Zemlja je vrlo siromašna, ljudi uglavnom žive u kolibama uz glavne prometnice, koje su ujedno i tržnica za prodaju voća i drugih poljodjelskih plodova. Unatoč vrućini i velikoj vlazi uljepšava se put kojim će Sveti Otac proći od zračne luke do grada Ouidah, u kojem je prvostolnica s posmrtnim ostacima kardinala Gantina, a koji je i glavno vjersko središte. U gradu se samo priča o Papinu dolasku: Dolazi Sveti Otac, govore katolici i nekatolici, koji žele vidjeti i čuti glas „vrlo važnog čelnika“.

Sva državna glasila pišu o dolasku Petrova nasljednika. Dnevnik ‘La Nation’ na naslovnoj stranici donosi Papinu sliku, s popratnim tekstom „Afrika je kontinent za istraživanje“. Dnevnik je upriličio i posebno izdanje s osamdeset stranica o Papinu posjetu. Glasilo ‘Fraternité’ pak piše o uljepšavanju glavnoga grada.
Sveti Otac započinje apostolsko putovanje upravo u gradu Cotonou, prva postaja trodnevnog putovanja. Prolazeći gradom vidjet će velike plakate sa svojom slikom i natpisima na narodnim jezicima: ‘Kwabo’ ‘Ekabo Wezon’ ‘Nakayo’ – dobro došao! Papa će osobito vidjeti i osjetiti dobrodošlicu svekolikog naroda koji u svojoj jednostavnosti, siromaštvu i šarolikosti kultova sinovskom ljubavlju očekuje riječi o pomirbi, pravdi i miroljubivu suživotu.

Božja je milost to što možemo u svojoj državi primiti Svetoga Oca. On nam donosi poruku pomirbe, pravde i mira – priča se među ljudima. Smatram da je Papin posjet velika čast za Benin, za cijelu Afriku i svijet. Od tolikih afričkih država koje bi željele ugostiti Papu, Sveti je Otac odabrao upravo Benin. To će biti plodno tlo za poruku koju nam nosi. Poruka se ne odnosi samo na katolike nego na cijeli svijet. Uvjeren sam da će njegov posjet ohrabriti ljude, posebice u ovoj gospodarskoj krizi. Posjet će donijeti obilne plodove našoj zemlji i svijetu – smatra većina stanovništva.

Na novinarov upit što očekuju od Papina posjeta, odgovorio je jedan iz mnoštva kako očekuje obraćenje naroda. Želi da nam Papin posjet donese obraćenje srca i umnoži ljubav prema Kristu. Našem je narodu potrebna duhovna zrelost, istina je da smo gorljivi kršćani, ali to je još vrlo daleko od istinskog kršćanskog života – rekao je jedan vjernik. (rv/bitno.net)