Dobrotvorna kampanja za spašavanje života djece u Ukrajini. Pomoć je usmjerena na sirotišta i vrtiće, na preventivni rad s obiteljima i na intervencije za beskućnike.

Caritas

Val hladnoće u Austriji već je uzrokovao velike probleme. Međutim, situacija u Istočnoj Europi još je puno gora, osobito za djecu, upozorava Austrijski Caritas. Predsjednik Caritasa Franz Küberl i ravnatelj Bečkog Caritasa Michael Landau, skrenuli su na to pozornost na tiskovnoj konferenciji u petak, 3. veljače, na otvaranju dobrotvorne kampanje za djecu Istočne Europe u 2012. godini. Tom su prilikom pozvali Austrijance da imaju u vidu nevolje te djece i pomognu im. U nekim istočnoeuropskim zemljama, siromaštvo se doista smanjuje. Ipak, stopa siromaštva među djecom pada sporije nego u drugim dobnim skupinama, upozorio je predsjednik Austrijskog Caritasa. U mnogim zemljama nevolje su, međutim, dramatične kao i prije. U Moldaviji jedno od dvoje djece živi u apsolutnom siromaštvu, u Albaniji svako četvrto, a u Rumunjskoj svako peto dijete.
Predstavnici Caritasa posjetili su proteklih dana istočnu Ukrajinu. Izravno upoznati sa situacijom na terenu uputili su poziv Austrijancima da pomognu, jer je njihova pomoć sada za neke odlučujuća i od životne važnosti. Austrijski Caritas podupire trenutačno u istočnoeuropskim zemljama ukupno 205 projekta, od kojih je 158 za djecu.
Pomoć je usmjerena na sirotišta i vrtiće, na preventivni rad s obiteljima i na intervencije za beskućnike. Osim toga tu su brojni projekti pomoći starijim i nemoćnim osobama, primjerice pokretne hitne medicinske usluge.
Želja nam je, uz neposredno pružanje žurne pomoći, stvoriti modele koje bi onda nadležna mjesna tijela mogla i sama preuzeti, istaknuo je Landau. (ika/bitno.net)