“Na Uskrs, Isus Krist daruje nam mir i primjer opraštanja. Svi moramo učiti od  riječi i žrtve Krista koji je za nas bio raspet i oprostio svojim mučiteljima. Na ovaj poseban dan molim pakistanske kršćane da žive i mole za mir”, dio je uskrsne poruke pakistanske kršćanke Asije Bibi osuđene na smrt zbog blasfemije koju su, nakon kratkog susreta s Asijom na Veliki četvrtak, objavili njezin muž Ashiq i pravni zastupnik Joseph Nadeem.

Asia Bibi u zatvoru je još od lipnja 2009. Sud ju je osudio na smrt jer je optužena da je vrijeđala Muhameda, što u Pakistanu podrazumijeva najstrožu kaznu prema zakonu o blasfemiji. No, unatoč dugom vremenu provedenom u zatvoru, nije izgubila nadu.

– Asia je dobro – fizički i mentalno. Živi između boli i nade ukorijenjene u Kristu koji ju ne napušta – izjavio je Joseph Nadeem, čija pravna tvrtka nastoji osigurati sigurnost Asijinoj obitelji u za kršćane sve nesigurnijem Pakistanu.

I dok svijet iščekuje pozitivan rasplet ove mučne priče, preko pola milijuna ljudi potpisalo je peticiju kojom se od britanskih vlasti traži da interveniraju i spase pakistansku katolkinju Asiju Bibi od pogubljenja.

Reakcija stiže i iz Pariza čije je gradsko vijeće Asiju proglasilo počasnom građankom glavnoga grada Francuske.

– Biti počasni građanin (Pariza) znači utjelovljivati njegove vrijednosti, vrijednosti slobode i tolerancije. Ovim činom, želi izraziti solidarnost čitavog Pariza s tolikim ženama različitih vjera koje diljem svijeta stradavaju zbog religijskog mračnjaštva i političkog ekstremizma – izjavila je pariška gradonačelnica Anne Hidalgo. U znak podrške zatočenoj Pakistanki na ulazu u parišku gradsku vijećnicu postavljen je njezin portret.

Trenutno, u pakistanskim zatvorima oko 8.000 zatvorenika čeka na izvršenje smrtne kazne, a među njima su i oni osuđeni zbog preljuba, otpada od vjere i blasfemije. Podsjetimo, zakon o blasfemiji Pakistan je uveo 1986. godine, a nebrojeni pripadnici vjerskih manjina izgubili su život zbog svoje vjere. Prema službenim pakistanskim podacima u toj zemlji vjerske manjine čine osam od 172 milijuna stanovnika. Najviše je pripadnika hinduističke religije s 4,2 milijuna vjernika te 3,9 milijuna kršćana.

Više o slučaju Asije Bibi pročitajte NA LINKU, a u borbu za njezino oslobađanje možete se priključiti potpisivanjem peticije koju je organizirala udruga CitizenGo Hrvatska. Peticija će biti upućena američkom veleposlaniku u Hrvatskoj, a možete je potpisati OVDJE.

M.V. | Bitno.net