Anglikanci

Anglikanska crkva približila se još jedan korak zaređenju žena za biskupe, nakon što su njezine vođe jučer odlučile da smanje vrijeme koje su pojedine biskupije imale za razmatranje i donošenje suda o takvoj odluci.

Kako su jučer glasali biskupi na Općoj sinodi, anglikanske biskupije neće imati šest mjeseci da razmotre tu odluku i provedu raspravu o njoj, nego tri mjeseca. To znači da bi se Opća sinoda mogla sastati već u srpnju, umjesto u studenom kako je bilo ranije predviđeno, te izglasati važnu promjenu. Ako Sinoda tako odluči, prve kandidatkinje mogle bi biti imenovane već do Božića, pisali su jučer britanski mediji. Opća sinoda je izglasala još jednu važnu odluku – kreće se u poništenje odluke iz 1993. kojom su one župe koje su odbile svećenice imali pravo na nekog zamjenskog župnika.

Kako je prenio lijevi Guardian, nadbiskup Canterburyja i duhovni poglavar Anglikanske crkve Justin Welby danas se obratio Sinodi i poručio im kako će odluku o zaređenju žena za biskupe sprovesti u nekoliko idućih mjeseci.

“Uz Božju volju, nadamo se da će se to dogoditi u tom roku. Trebamo se suprotstaviti strahu i moramo sprovesti kulturološku promjenu u životu crkve te sve skupine unutar nje angažirati na izgradnji ljubavi i povjerenja”, rekao je nadbiskup i pozvao one koji se protive zaređenju žena, a takvih u Anglikanskoj crkvi ima mnogo, da se ne osjete “otuđenim” zbog novih odluka.

G. An. | Bitno.net