Šveđaninom godine, za ovu, 2017. godinu proglašen je katolički biskup kardinal Anders Arborelius, kojega je papa Franjo uvrstio u Kardinalski zbor 29. lipnja ove godine. On je prvi kardinal u povijesti Švedske, te također prvi biskup švedskoga podrijetla od luteranske reformacije. Katolička Crkva u Švedskoj ima oko 150.000 vjernika različitih korijenâ, jezikâ i obredâ.

Anders Arborelius je rođen 1949. godine. Na katoličanstvo se obratio 1969., a dvije godine poslije, 1971., ušao je u karmelićanski samostan u Norrabyju, u Švedskoj. Za svećenika je zaređen 1979. godine.

Časopis ‘Fokus’ svake godine imenuje Šveđanina godine. Za malu Katoličku Crkvu u Švedskoj, jednoj od najjače sekulariziranih zemalja u svijetu, to je stoga veliko priznanje. Sâm je kardinal Arborelius rekao u razgovoru za Radio Vatikan da ga ljudi katkada pitaju je li pravi Šveđanin, jer misle da je to nemoguće ako si katolik, svećenik, biskup i kardinal.

Zadovoljan sam ovim proglašenjem i smatram taj časopis hrabrim, budući da je upravo meni dodijelio to priznanje – kazao je kardinal te dodao – To pokazuje da Katolička Crkva sve više postaje švedska stvarnost i dio kulture švedskoga društva. Dio je to procesa integracije, jer moguće je istodobno biti Šveđanin i kardinal – napomenuo je kardinal Arborelius.

U obrazloženju kardinalova imenovanja spomenuti je časopis istaknuo da je kardinal Arborelius prvi Šveđanin imenovan kardinalom. Riječ je o osobi koja je od samoga biskupskoga imenovanja 1998. godine, bila dio javne rasprave u Švedskoj, predstavljajući Katoličku Crkvu u zemlji čiji je identitet uglavnom laički i luteranski. Kao štokholmski katolički biskup, kardinal Arborelius ima i vrlo važnu ulogu u poticanju susreta između Šveđana i doseljenikâ.

Radio Vatikan | Bitno.net