Nadbiskup Praga i primas Češke kardinal Dominik Duka progovorio je u opsežnom razgovoru za slovačke medije o izbjegličkoj krizi i odnosu vlada srednjoeuropskih zemalja prema njoj, te odbacio prigovore sa zapada po kojima te države imaju loš odnos prema izbjeglicama i ne prihvaćaju ih u onoj mjeri u kojoj bi trebale.

Kardinal Duka dao je božićni interview za slovački dnevni list ‘Dennik N’ i svojim izjavama se jasno i oštro uključio u javnu raspravu o tome kakvu bi politiku Europa trebala voditi prema izbjeglicama, raspravu koja se vodi i u crkvenim krugovima.

“Suosjećanje i emocije bez razboritosti vode u pakao”, rekao je kardinal, a prenosi poljska agencija KAI i nastavio:

“Valovi izbjeglica su bez ikakvog nadzora, a potrebno je precizno provjeriti – tko od njih doista treba pomoć i nalazi se u situaciji ugroženog života, a tko pak ima neke druge zadatke. Jer ovaj val izbjeglica, kao što znamo, služi i određenim planovima džihadista”, rekao je kardinal i naglasio kako europske države ne mogu primati izbjeglice koji nisu prošli sigurnosnu provjeru koju sve države trebaju zajamčiti.

Kardinal je primjetio kako izbjeglice ne žele boraviti u zemljama srednje Europe, te bi o tome trebalo voditi računa kada EU bude radila kvote izbjeglica za svaku pojedinu državu. Pri tome treba, “zadržati hladnu krv i racionalan pristup”, jer treba izbjeći situaciju u “kojoj nećemo znati što s onima koje pojedine države neće željeti primiti”.

Nadbiskup Praga je svratio pozornost na to kako je Češka još tamo od 1989. primila najmanje pola milijuna izbjeglica, uglavnom iz zemalja nastalih raspadom SSSR-a, kao i veliki broj Roma iz Slovačke. To je broj izbjeglica koji je proporcionalno jednak onom koji su primile zapadne države, odbacujući tako tvrdnje kako bivše komunističke države sada zaboravljaju kako je nekada zapad primao izbjeglice iz komunističkih zemalja.

Dukin istup, to je potpuno jasno, velikim je dijelom odgovor na nedavni razgovor koji je dao nadbiskup bečki, kardinal Christoph Schönborn slovačkom tjedniku Týždeň u kojem je Austrijanac prozivao bivše komunističke zemlje za nesolidarnost s Europom po pitanju izbjeglica. Sada je češki kardinal svom redovničkom subratu (oba su dominikanci) odgovorio i to, kako vidimo, prilično oštro.

Oštar je češki nadbiskup bio i kada su na red došla pitanja o međureligijskom dijalogu. Duka je podsjetio kako se 2010., nakon preuzimanja službe nadbiskupa, sastao s predstavnikom islamske zajednice u Pragu, kako bi napravili zajedničku izjavu u kojoj bi osudili terorizam. Izjavu su sastavili uz prilične poteškoće, tvrdi kardinal. Nedugo nakon toga na češkoj televiziji je emitiran dokumentarni film u kojem je ta ista osoba tajno snimljena kako odobravajuće govori o terorističkim napadima.

“U tom kontekstu, mogu razumjeti one koji tvrde kako neki muslimani izražavaju suosjećanje s napadima samo zbog vlastite obrane”, rekao je praški nadbiskup.

Praški metropolit bio je skeptičan i oko “suživota različitih relgija na jednom teritoriju”. On smatra kako je to teoretski moguće, ali treba pogledati i na stvarnost. Međureligijski dijalog intenziviran je u zadnjih pedesetak godina, od Drugog vatikanskog sabora, ali stanje na Bliskom istoku se radikalno pogoršalo.

“Draga gospođo, odite u Saudijsku Arabiju i provedite mjesec dana tamo. Vratite se pa onda možemo razgovarati”, rekao je kardinal novinarki i dodao kako “postoje velike razlike između toga kako suživot u društvu definiraju norme iz Deset zapovijedi i one iz Kurana”.

Kardinal Duda je na koncu rekao kako treba učiniti sve da se zaustavi konflikt na Bliskom istoku i podsjetio je na riječi pape Franje koji poziva na zaustavljanje agresije, dok je vatikanski državni tajnik Pietro Parolini u Ujedinjenim narodim tražio stvaranje vojne mirovne misije za tu regiju.

Goran Andrijanić | Bitno.net