Kuba

Više od 800 novinara iz cijeloga svijeta akreditiralo se za praćenja Papina putovanja na Kubu, kako su izvijestile online novine “Cubaperiodistas”. Ipak, nitko od predstavnika medija iz kubanskog egzila na Floridi nije dobio ulaznu vizu za odlazak na Kubu, kako 27. ožujka prenosi list “El Nuevo Herald” koji izlazi u Miamiju. Međutim, oko 300 katoličkih kubanskih izbjeglica iz Miamija sa svojim nadbiskupom Thomasom Wenskim otputovalo je na susret s Papom u Santiago de Cuba. Još 500 hodočasnika želi čarter letovima otputovati na misu s Benediktom XVI. u Havani, piše “El Nuevo Herald”, a prenosi Kathpress.

Mnogi kubanski iseljenici u Miamiju su 26. ožujka u jednoj kapelici putem video veze pratili prvu Papinu misu iz svoje domovine. Prema pisanju novina umirovljeni pomoćni biskup Agustin Roma iz Miamija Papin pohod nazvao je “darom Kubi u kojemu svi žele uživati”.

Papin put na Kubu mediji prate bilježeći različite zanimljivosti. Tako su španjolski mediji izvijestili da je kardinal Lluis Martinez Sistach (74) na Kubi otkrio Twitter. Dok je čekao papu Benedikta XVI. da se 26. ožujka spusti na Kubu, nadbiskup Barcelone otvorio je svoj osobni kanal na Twitteru @sistachcardenal i uputio četiri poruke s pozdravima na španjolskom i katalonskom onima koji su ostali kod kuće. Od 212 kardinala Katoličke Crkve trenutačno tweeta njih desetak, neki rjeđe, a neki češće, prenosi list.(ika/bitno.net)