Evo, napokon, i velikog pitanja. Ako se spolni odnosi smatraju “vođenjem ljubavi” i ako volim nekoga, zbog čega tu ljubav ne mogu izraziti vodeći ljubav s tom osobom? Čini se jednostavno, zar ne?

Kao prvo, želim pojasniti kako vjerujem da je par o kojem je riječ zaljubljen – iskreno, duboko zaljubljen. Ali jesu li spolni odnosi izvan braka dobar način izražavanja ljubavi? To je već drugačije pitanje.

Što je ljubav? Sjećate li se o čemu smo razgovarali? Ljubav, istinska ljubav, jest kada osobi koju volimo želimo sve najbolje. To je briga za dobrobit te osobe. Ljubav znači da nikada, ali baš nikada tu osobu ne smijemo nepotrebno izložiti bilo kakvoj vrsti rizika.

Dakle, o čemu smo razgovarali u posljednja tri poglavlja? Razgovarali smo o rizicima – o svim vrstama značajnih, ozbiljnih rizika koji su povezani sa spolnim odnosima izvan braka.

Predbračni spolni odnos je tjelesno opasan. On pogoduje širenju spolno prenosivih bolesti, od kojih mnoge mogu promijeniti vaš život ili čak biti smrtonosne. Spolni odnosi su također uzrok brojnih neplaniranih trudnoća. Trudnoća nije bolest, ali razgovarali smo o tome kako to nije dobra situacija za ženu koja nije u braku i koja nije u mogućnosti sama podizati dijete i brinuti se za njega.

Izražava li se ljubav izlaganjem nevjenčane žene riziku od trudnoće? Izražava li se ljubav dovođenjem osobe u rizik od spolno prenosivih bolesti? Sve su to rizici spolne aktivnosti, bez obzira na vaše pokušaje međusobne “zaštite”.

Postoji još i dublja razina rizika koja se javlja spolnom aktivnošću. Pri spolnim odnosima vaše tijelo govori svojim jezikom. Riječi spolnosti su “zauvijek, odano, trajno, isključivo”, a te riječi čuje i vaše srce. Ali, nevjenčani odnos ne poznaje takvu razinu odanosti. U takvu odnosu vi jezikom tijela izgovarate laž. Vi dopuštate stvaranje bliskosti iako to vaša veza još ne može podnijeti. To nije traženje dobrobiti za drugu osobu.

Ako “voliš” svoju djevojku, ti joj želiš pružiti sve najbolje. Ne želiš da joj se dogodi ijedna od ovih stvari. Želiš da ona ima bogat, potpun život i da razvije sve svoje mogućnosti. Želiš je zaštititi, tjelesno i emocionalno.

“Vođenjem ljubavi” s njom nećeš to postići.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Mary Beth Bonacci “Prava ljubav”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.