Subota je, deset sati ujutro i upravo ste dobili poruku od dragoga ili drage: „Imam iznenađenje za tebe večeras, pokupit ću te u pet.“

„Fantastično!“ pomislite i brzo prilagodite svoje planove za posebnu večer.

U 17 sati spremni ste za polazak; dragi/draga je na vašim vratima. Nakon kratke vožnje dolazite do finoga restorana koji se tek otvorio u gradu. Tijekom dana pojeli ste samo lagan ručak željno iščekujući večernji izlazak i zato ste oduševljeni kada vidite da je večera švedski stol, možete pojesti koliko želite. Konobar vas povede u ugodan separe i tumači vam menije, a sa svakom riječju sve ste uzbuđeniji zbog skorašnje gozbe. Čim on ode, otrčite i praktički se natječete na švedskomu stolu i napunite tanjur do vrha. Kada shvatite da više ne može stati, odustanete i odlučite se kasnije vratiti po još.

Vratite se za stol, a vaš vas dragi/draga značajno pogleda:

„Znaš, zapravo i nisam toliko gladan/gladna. Hajdemo preskočiti večeru“, kaže ustajući od stola.

Potpuno ste zatečeni, gladni ostavljate večeru i ljutito odlazite. „O čemu se radi?“ mislite. „Prvo poziv, pa dolazak u restoran, onda me još pusti da napunim tanjur – čovjek bi pomislio da ćemo zapravo jesti! A sada gladujem i sve ovo ostavljamo netaknuto?“

Sve osim

Često čujemo ovo pitanje: „Jasno mi je da seks treba čuvati za brak, ali zašto ne bismo radili sve osim toga? Ako sam još uvijek tehnički djevica, zar to nije dovoljno dobro?“ Problem ovoga „sve osim“ pristupa spolnoj intimi jasno je opisan u primjeru s restoranom. Sve što je vodilo do toga trenutka govorilo vam je da ćete zadovoljiti svoju strast, tj. snažnu glad koja je bila na vrhuncu, no to se nije dogodilo i nije postignuta prava svrha vaših čina.

Vrhunac vašega izlaska trebala je biti večera, čin jedenja. Isto tako, vrhunac spolnoga uzbuđenja, bilo da je u pitanju strastveno ljubljenje, dodirivanje ili bilo što drugo, treba biti spolni čin. Kao što smo vidjeli, seks je dobar i primjeren samo u kontekstu braka. Iz toga proizlazi da i čini koji dovode do spolnoga uzbuđenja trebaju biti pridržani za brak.

Izvan braka dovesti nekoga do spolnoga uzbuđenja ili dopustiti drugome da to učini nama znači kršiti narav spolne ljubavi. To neizbježno dovodi do razočaranja i zbunjenosti: vaše se tijelo priprema za nešto što se neće dogoditi. Ako nekoga spolno uzbuđujete bez namjere da mu se predate s potpunom, vjernom, slobodnom i živodajnom ljubavlju, znači da ga iskorištavate za sebično zadovoljenje.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Lise i Kevina Cottera “Ljubavni detox”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.