Postavlja se pitanje kako se odnositi prema svojoj prošlosti jednom kada susretneš nekoga posebnog i postoji mogućnost braka.

Par

Danas se čini kao da je znatan broj predanih nevjenčanih katolika bio počinio neke dosta ozbiljne grijehe prije nego što se vratio natrag Gospodinu.

Postavlja se pitanje kako se odnositi prema svojoj prošlosti jednom kada susretneš nekoga posebnog i postoji mogućnost braka.

Jedan je mladi kršćanski par izlazio neko vrijeme i tema prošlosti došla je na red. Djevojka je osjećala da mladiću treba reći da je ranije bila stupila u spolne odnose s trojicom muškaraca i da je jednom vjerovala da je trudna. Bila je otišla u kliniku za pobačaje i već je bila spremna platiti za izvršenje pobačaja kada je jedan od osoblja došao k njoj i rekao joj: “Gospođo, došlo je do pogrješke. Vi niste trudni.” Kasnije mi je dotični mladić rekao da je tada bio spreman nositi se s tim što mu je djevojka rekla jer je već ranije razmislio što učiniti ako se nađe u takvoj situaciji, znajući da u ovom svijetu natopljenom spolnošću postoje dobri izgledi da će mu se dogoditi upravo nešto takvo. Ipak, pitao se zašto mu je ona to morala ispričati do u tako sitne detalje. Da mu je bila rekla da je ranije učinila neke ozbiljne pogrješke glede čistoće, rekao je da bi mu to bilo više nego dovoljno.

U drugoj prilici u kojoj se našao jedan par, djevojka je imala nekoliko partnera s kojima je stupala u spolni odnos prije svog obraćenja. Kada je svom mladiću rekla da nije uvijek bila čista, počeo ju je ispitivati za detalje, kao što su, koliki broj partnera, u kakvim okolnostima, itd. Ona me upitala što da napravi i ja sam joj rekao da mu ne daje nikakve detalje: “Većina će muškaraca reći da želi detalje, ali kada ih dobije, ne će se moći nositi s njima.” U skladu s tim, odbila mu je pružiti detalje, rekavši da će ga samo povrijediti ako mu otkrije bilo što više. Na kraju su se vjenčali i sada imaju sretnu obitelj.

Jedna se je mlada žena zarazila humanim papiloma virusom (HPV) u jednoj od svojih brojnih seksualnih avantura prije nego što je pronašla Boga i započela sa životom evanđelja. Nakon toga izlazila je s muškarcem dvije godine prije nego što mu je rekla da ima spolno prenosivu bolest. Ispričala mi je da mu je namjeravala reći o svojoj bolesti tek kada brak postane izgledan. On zbog ovoga nije prekinuo s njom, ali nije bio sretan što je ona toliko dugo čekala s tim da mu kaže. Imao je pravo. Kada zbilja započneš udvaranje s nekim, vrijeme je da kažeš važne stvari kao što je ova. Zadržavanje takvih informacija može kasnije čak biti podloga za poništenje braka. Sve to upućuje nas na osnovno pitanje: Ima li tvoj dragi ili tvoja draga pravo znati koje si ti grijehe počinio ili počinila u prošlosti? Moj savjet jest da se takve stvari kažu u slučaju kada bi one mogle utjecati na vaš odnos. U suprotnom ih ne treba spominjati.

Preuzeto iz knjige Thomasa G. Morrowa “Kršćansko udvaranje u svijetu naglašene spolnosti – Vodič za katolike”