Dopustite mi da vas upozorim kako postoje samo tri načina pomoću kojih se možete “osigurate da ponovno ne ostanete trudni”. Prvi je potpuno suzdržavanje od spolnoga odnosa sve dok ne budete u menopauzi. Ako želite nastaviti sa spolnim odnosima, jedina je druga mogućnost potpuno uklanjanje vaših jajnika ili potpuno uklanjanje testisa vašega muža. Nijedna metoda kontrole rađanja, izuzev ove tri, nije sto posto djelotvorna. Čak ni uz podvezivanje sjemenovoda ili podvezivanje jajovoda ne možete biti posve sigurni da ne ćete ponovno zatrudnjeti ako vi i vaš suprug nastavite sa spolnim odnosima.

Kao majka petero djece nedvojbeno ćete se moći povezati sa sljedećom analogijom. Da imate petnaestogodišnju kćer koja želi otići na zabavu koja nije pod nadzorom, i znate da će na njoj biti puno alkohola, droga i promiskuitetnoga seksa, pretpostavljam da biste joj iz ljubavi rekli kako nije dobro ići. Vaša kći vjerojatno ne će u tomu prepoznati vašu ljubav prema njoj. Zapravo, ona bi se mogla narugati vašoj navodnoj ljubavi i reći: “Da me uistinu tako jako voliš, shvatila bi kako se moj odlazak na tu zabavu tebe uopće ne tiče i dopustila bi mi da sama odlučim što je najbolje umjesto da mi nabijaš osjećaj krivnje zbog toga što želim ići.”

Kao majka, u stanju ste sagledati nešto što vaša kći iz nekoga razloga (razine zrelosti, pritiska vršnjaka, pogrješne informacije ili čega drugoga) nije u stanju vidjeti. Odlazak na tu zabavu, što god vaša kći “vjerovala”, nije dobar za nju.

Slično, svi kršteni u Katoličkoj Crkvi njezini su sinovi i kćeri. Crkva je u pravomu smislu naša majka. Na žalost, ni kao odrasli ne znamo uvijek što je najbolje za nas. Crkva nas, kao majka koja ljubi, nastoji voditi.

Možemo se opirati koliko god hoćemo, kao što može i dijete. No Crkva, vođena samim Kristom, zna ispravan put. Put je uzak. To je put kojim malo njih želi ići (usp. Mt 7,13–14). To je put kojim se slijede Kristovi koraci i život u skladu s njegovom mudrošću, a ne s našim “uvjerenjima”. To je put povjerenja kako Bog ima na umu ono što je za nas najbolje, čak i onda kada mi to ne shvaćamo.

Na kraju, ono što vi odaberete zaista je vaša odluka i mora biti samo vaša odluka. Crkva ne može, niti ikada tvrdi da može, donositi odluke za druge. Kao što je sam Ivan Pavao II. rekao, Crkva “ne nameće svoje učenje, ali osjeća neodgodivu potrebu da ga svima ponudi bez straha, štoviše, i s velikim pouzdanjem i nadom, premda je svjesna da ‘radosna vijest’ sadrži i govor križa. Ali samo po križu obitelj može postići puninu svojega bića i savršenstvo svoje ljubavi.”1

Gornji tekst je izvadak iz knjige Christophera Westa Otvoreno o seksualnosti i braku. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Knjigu možete prelistati na linku ovdje.

Sve tekstove ovog autora pročitajte ovdje.


Familiaris consortio – Obiteljska zajednica, Apostolska pobudnica Ivana Pavla II. o zadaćama kršćanske obitelji u suvremenom svijetu, Kršćanska sadašnjsot, Zagreb, 1997., 86