U srpnju 1968. godine, prije više od 50 godina, papa Pavao VI. objavio je svoju prijelomnu encikliku pod naslovom Humanae Vitae, kojom je osudio kontracepciju.

Središnja premisa enciklike autoritativno govori prelijepu istinu da spolni čin doseže svoju puninu onda kada potiče bračnu intimnost, otvoren je novome životu, i proživljava ga se u kontekstu odgovornoga roditeljstva. Svjesni izbor umjetnoga sprječavanja začeća narušava cjelovitost, ljepotu i puninu toga čina.

Tri posljedice umjetne kontrole rađanja koje je papa Pavao VI. predvidio prije 50 godina:

  1. Ona će otvoriti put bračnoj nevjeri i općenitome snižavanju moralnih standarda

Je li se to predviđanje pokazalo točnim? Sada u Sjedinjenim Državama vidimo nacionalnu stopu razvoda od 50 posto, a 1969., prve godine poslije objavljivanja enciklike, bila je 3 posto.

  1. Muškarac koji se navikne na korištenje kontracepcije zaboravit će na poštovanje koje duguje ženi, i svest će je na puki instrument zadovoljavanja svojih požuda.

Danas gledamo beskrajni val skandala oko seksualnoga zlostavljanja u Hollywoodu i na televiziji, u politici, sveučilištima i mnogim drugim mjestima. Pornografska industrija prema procjenama zarađuje 95 milijardi dolara godišnje u cijelome svijetu. Nedavni pokret #MeToo zahvatio je svaku demografsku skupinu, i samo nastavlja rasti. 

  1. Država će moći svakome nametnuti korištenje metoda kontracepcije, i tako zadrijeti u najosobniju i najintimniju odgovornost muža i žene.

Na um nam dolaze dva najočitija primjera: Američka vlada protiv Malih sestara siromašnih (sedmogodišnja trakavica koja je konačno završila federalnim obustavljanjem ujesen 2017. godine), kineska politika jednoga djeteta (službeno obustavljena 2015. godine, ali i dalje uništava demografiju, i nanijela je nepovratnu štetu obiteljima, ženama i dušama).

Četiri razlike između prirodnoga planiranja obitelji i umjetne kontracepcije

  1. Umjetna kontracepcija namjerno sprječava, sterilizira i djeluje protiv začeća, a prirodno planiranje obitelji poštuje način na koji je Bog osmislio plodnost.
  2. Neki oblici umjetnog sprječavanja rađanja djeluju tako što uzrokuju pobačaj. Hormonalna kontracepcija poput kontracepcijske pilule, NuvaRinga, flastera, spirale itd. djeluje tako što sprječava novozačeti embrij da se usadi u stijenku maternice, što dovodi do smrti embrija.
  3. Moguće nuspojave umjetne kontracepcije:

New England Journal of Medicine (2017.) – Žene koje koriste pilulu imaju 20 posto veći rizik od raka dojke, ili čak 40 posto u slučajevima duge upotrebe.

American Journal of Psychiatry također izvještava da žene koje koriste hormonalnu kontracepciju imaju 70 posto veći rizik od depresije i tri je puta vjerojatnije da će umrijeti od samoubojstva.

– Povećan rizik od krvnih ugrušaka, moždanog udara, srčanog udara, depresije, gubitka plodnosti itd.

  1. Iako nije uvijek jednostavno za parove koji ga koriste, prirodno planiranje obitelji je posve prirodno. Mnoge njegove metode su besplatne, nema povećanoga rizika od raka, a parovi koji koriste PPO imaju stopu razvoda od 5 posto, u usporedbi s nacionalnom stopom od 50 posto.

Je li papa Pavao VI. bio u pravu u vezi s umjetnom kontracepcijom? Sada kada Crkva obilježava 50. obljetnicu njegove ključne enciklike, pravo je vrijeme prvi put (ili ponovno) pročitati Humanae Vitae i ponovno se obrazovati o ozbiljnim posljedicama – osobnim i sociološkim – kontracepcijske pilule, spirale i drugih oblika kontracepcije. 

Izvor: Catholic Link | Prijevod: Ana Naletilić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.