Svake godine u ovo vrijeme primijetim gomilu sličnih pitanja po raznim grupama na Facebooku i po internetskim forumima: „Trudna sam/dojim – moram li ja postiti? Je li pogrešno ako postim? Trebam li ja to raditi bez obzira na to što sam izuzeta?”

Neizbježno bude da neka od žena odgovori: „Ja sam postila kada sam bila trudna/ kada sam dojila i nije mi se ništa dogodilo!”, i ja se zabrinem za one previše skrupulozne žene koje će to shvatiti kao da i one mogu postiti jer je neka druga žena postila i nije joj bilo ništa!

Shvaćam, stvarno shvaćam – želite nastaviti sa životom kakav je bio i prije djece, i nije tako strašno izbaciti međuobroke i grickanje, zar ne?

Ali doista može biti strašno. Postoji veoma dobar razlog zašto su trudnice i dojilje izuzete od propisa o postu!

Što o tome kaže Katolička biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država (USCCB):

Pitanje: Postoje li izuzeća od posta na Čistu srijedu i Veliki petak osim onih vezanih za dob?

Odgovor: Osim osoba izuzetih zbog dobi, od posta su ispričani tjelesno ili mentalno bolesni ljudi, uključujući i pojedince koji pate od kroničnih bolesti, poput šećerne bolesti. Izuzete su i trudnice i dojilje. U svim slučajevima treba prevladati zdravi razum, i bolesne osobe ne smiju još više ugrožavati svoje zdravlje postom.

Vi hranite drugo ljudsko biće. Čak i ako vaše tijelo može cijeli dan funkcionirati s minimumom hrane, vi nužno ne znate učinak koji će to imati na količinu vašega mlijeka ako dojite. Meni se događalo da mi je svaki put kada sam postila za vrijeme dojenja količina mlijeka drastično opala, a potrebno je oko tjedan dana da se vrati na normalnu razinu. (To znam samo zato što sam kod prva četiri djeteta radila, i ispumpavala sam mlijeko dok nisam bila s njima, i to sam shvatila kada se količina mlijeka vratila na uobičajenu razinu.) A moja jadna prijateljica Cammie je to također naučila na teži način – nemojte napraviti istu pogrešku!

Mogu li vas zato zamoliti da odaberete drugačiju pokoru? Predlažem vam nekoliko mogućnosti:

  • Na jedan dan se odrecite društvenih mreža ili interneta.
  • Jedite normalnu količinu hrane, ali izabirite hranu koju bi vam bila pokora jesti. (Nemojte sada ciljano kupovati groznu hranu, ali možete uzeti npr. hladne ostatke, koji nisu naročito ukusni, ili crni prepečenac umjesto bijeloga.)
  • Pojedite jedan veliki obrok i dva mala, ali za međuobroke uzimajte samo tekućinu (juhu, mlijeko, sok, smoothie – Dobit ćete potrebne kalorije, ali nekada jednostavno želite nešto hrskavo, a ovako ćete se barem malo lišiti.)
  • Jedan dan ne jedite slatko.
  • Ne stavljajte šećer u kavu.
  • Izmolite još jednu krunicu.
  • Kamo god išli, parkirajte na najnezgodnijemu mjestu.

Mnogo je i drugih žrtvica koje možete napraviti – samo izaberite!

Rosie Hill

Prijevod: Ana Naletilić

Tekst je izvorno objavljen na stranici A Blog for my Mom i objavljujemo ga u hrvatskom prijevodu s ekskluzivnim dopuštenjem koje vrijedi isključivo za portal bitno.net.